Κόσμος

Γαλλία: Ξεκίνησε η δίκη του Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής του εκστρατείας από τον Καντάφι

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ποιοι άλλοι εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση

Ξεκίνησε σήμερα (06.01.2025) στο Παρίσι η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορείται πως έλαβε παράνομη χρηματοδότηση το 2007, από το τότε καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, για να ενισχυθεί η προεκλογική του εκστρατεία.

Η δίκη του Νικολά Σαρκοζί αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο και θα απασχολήσει σε τεράστιο βαθμό την πολιτική επικαιρότητα στην Γαλλία, αφού στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμα 12 άτομα, μεταξύ των οποίων πρώην υπουργοί (Μπρις Ορτφέ, Κλοντ Γκουεάντ και Ερίκ Βοέρτ) αλλά και πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι. 

Ο 69χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται ειδικότερα για διαφθορά, υπεξαίρεση δημοσίων χρημάτων, παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας και σύσταση συμμορίας, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές 10ετούς φυλάκισης, στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων και οικονομικού προστίμου.

Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση «μύθο», ενώ το περιβάλλον του τον εμφανίζει «μάχιμο» και «αποφασισμένο» να αποδείξει την αθωότητά του.

 

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το 2005, οπότε ο Σαρκοζί ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στη Λιβύη συναντήθηκε με τον Καντάφι, ο οποίος τότε προσπαθούσε να εξέλθει από το καθεστώς της διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης, και του υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα τον βοηθήσει αν ο ίδιος καταφέρει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Προς το σκοπό αυτό ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Καντάφι να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με ένα ποσό που σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στο Σαρκοζί και στο Καντάφι επιβεβαίωσαν κατά καιρούς τόσο ο γιος του Καντάφι Σαϊφ αλ Ισλάμ, όσο κι άλλοι αξιωματούχοι της Λιβύης.

FRANCE POLITICS SARKOZY TRIALREUTERS/Sarah Meyssonnier

Η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση το 2012, δηλαδή λίγο μετά τη λήξη της θητείας του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και περίπου ένα χρόνο και μετά τον θάνατο του Καντάφι, ο οποίος ως γνωστόν σκοτώθηκε το 2011.

Στο 555 σελίδων κατηγορητήριο τους οι γαλλικές δικαστικές αρχές αναφέρονται αναλυτικά στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκη και με πολλές «γκρίζες ζώνες».

FRANCE POLITICS SARKOZY TRIALREUTERS/Gonzalo Fuentes

Σημειώνεται πως είναι η πέμπτη φορά που ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με την γαλλική δικαιοσύνη μετά τη λήξη της θητείας του, το 2012, στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ είναι ο μόνος πρόεδρος της Γαλλίας που έχει ήδη τελεσιδίκως καταδικαστεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, παράπλευρη αυτής για την οποία δικάζεται από σήμερα.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν φυλάκιση ενός έτους την οποία εκτίει κατ´ οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου έκαναν Τούρκοι μετανάστες στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του '60 και του '70
Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Θερμή υποδοχή του Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τραγούδια, χοροί και μία «θάλασσα» από αλβανικές σημαίες
Στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μεγάλος αντίπαλος του Έντι Ράμα θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και Πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013
Κατάμεστος ο χώρος στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς από Αλβανούς πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025