Τρίτη, 23 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Γαλλία: Μαζί με την οικονομική και η πολιτική κρίση – Δεύτερος ανασχηματισμός μέσα σε 5 μήνες

Γαλλία: Μαζί με την οικονομική και η πολιτική κρίση – Δεύτερος ανασχηματισμός μέσα σε 5 μήνες

Δεν τους έφτανε η οικονομική κρίση, ξέσπασε και η πολιτική! Δεύτερος κυβερνητικός ανασχηματισμός στη Γαλλία, μέσα σε μόλις πέντε μήνες, καθώς ο Μανουέλ Βαλς παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της χώρας.

Από υπουργός Εσωτερικών έγινε πρωθυπουργός, αλλά ο Βαλς δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανεργία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ενώ απέτυχαν και οι προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών .

Μετά την υποβολή της παραίτησης σύσσωμης της κυβέρνησης, την οποία ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την Τρίτη στη λογική «της κατεύθυνσης που έχει ορίσει (ο πρόεδρος) για τη χώρα μας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Ο Ολάντ “δέχθηκε σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. “

Σε σχόλιό του σήμερα το πρωί προς τη γαλλική ραδιοφωνία ο Ερίκ Κοκερέλ, πολιτικός συντονιστής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς (Parti de Gauche) ανέφερε: “Για ποια λαϊκή νομιμοποίηση μπορούμε να μιλάμε μετά από την παραίτηση δύο συνεχόμενων κυβερνήσεων της ίδιας κυβερνητικής πλειοψηφίας; Σε ποια λαϊκή νομιμοποίηση μπορεί να στηριχθεί πλέον τώρα ο Φρανσουά Ολάντ για να μας επιβάλει έναν νέο Μανουέλ Βαλς που θα προέρχεται από την ίδια πλειοψηφία; Πρόκειται για μία πολύ κακή κίνηση για τη χώρα”.

Αφορμή της παραίτησης σύσσωμης της κυβέρνησης αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ, το Σαββατοκύριακο, ο οποίος ζήτησε να εγκαταλείψει η Γαλλία την πολιτική της λιτότητας, «την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη» η Γερμανία. «Η δογματική μείωση των ελλειμμάτων, η οποία μας οδηγεί σε μια σκληρή πολιτική περικοπών και στην ανεργία, θα πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε ο πρώην υπουργός προς την Le Monde.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Βαλς διέρρευσε ότι με την ανοιχτή αυτή κριτική, ο υπουργός Οικονομίας “πέρασε την κίτρινη γραμμή” και πως είναι ανεπίτρεπτο ένας υπουργός να σχολιάζει κατ΄ αυτό τον τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει αλλά καθώς και την πολιτική ενός εταίρου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Υβ Ζεγκό, βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος UDI (Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων), δήλωσε το πρωί προς την γαλλική ραδιοφωνία: “Δεν περιμέναμε ότι ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν περιμέναμε ότι τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση θα ξεκινούσε και μία πολιτική κρίση. Αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Αμέσως μετά την οικονομική κρίση οι σοσιαλιστές εφευρίσκουν τώρα και την πολιτική κρίση σαν να χρειαζόταν τώρα η χώρα κάτι τέτοιο, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι δυνάμεις της θα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένες στην υπέρβαση των δυσκολιών μας”.

Πηγές: LeMonde, Liberation

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον 800 Γάλλοι έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία, αποκάλυψε ο Γάλλος πρωθυπουργός

Γαλλία: Παραχωρήσεις του πρωθυπουργού προς τους “αντάρτες” βουλευτές

Γαλλία: Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Μανουέλ Βαλς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε