Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο ζητά από social media όπως το TikTok, το Snapchat ή το Instagram να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών τους και να λαμβάνουν τη γονική συναίνεση όταν είναι κάτω των 15 ετών.
Έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε χθες ομόφωνα η Εθνοσυνέλευση, το νομοσχέδιο για τα social media πρέπει να εγκριθεί σήμερα από τη Γερουσία της Γαλλίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ημερομηνία έναρξης ισχύος του κειμένου είναι ακόμη αβέβαιη και εξαρτάται ιδίως από τη γνωμοδότηση που θα πρέπει να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωσή της με το δίκαιο της ΕΕ.
Στη συνέχεια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για νέες εγγραφές και δύο χρόνια για τους υπάρχοντες λογαριασμούς, ακόμη και αν οι τεχνικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης.
Η «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη στην οποία αναφέρεται το κείμενο δεν είναι νέα: εισήχθη στη Γαλλία το 2018 σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλλά αυτό το όριο αφορά ευρύτερα την ηλικία κάτω από την οποία απαιτείται η γονική συναίνεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ενός ανηλίκου. Πάνω απ’ όλα, δεν εφαρμόζεται πραγματικά και δεν είχε καμία επίδραση στην πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Θεωρητικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ανοιχτά στη Γαλλία για άτομα κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, η πρώτη εγγραφή πραγματοποιείται κατά μέσο όρο περίπου στα 8,5 χρόνια και περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 10-14 ετών έχουν παρουσία εκεί, σύμφωνα με τη Γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (CNIL).
Σε περίπτωση αθέτησης των νέων τους υποχρεώσεων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα υφίστανται κυρώσεος, με πρόστιμο έως και 1% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας.
Το κείμενο επιτρέπει επίσης σε έναν ασκούντα την γονική μέριμνα να ζητήσει την αναστολή του λογαριασμού ενός παιδιού κάτω των 15 ετών. Και απαιτεί τα δίκτυα να ενεργοποιούν μια συσκευή παρακολούθησης χρόνου
Από την πορνογραφία έως την διαδικτυακή παρενόχληση, μέσω ανέφικτων προτύπων ομορφιάς ή εθιστικών διαδικασιών για να τραβήξουν την προσοχή των χρηστών, οι βουλευτές, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εξήγησαν τους κινδύνους από τους οποίους έπρεπε να προστατευθούν οι νεότεροι.