Παρασκευή, 28 Ιουν.
26oC Αθήνα

Γαλλία: Μετασεισμοί στο γκωλικό κόμμα για το άνοιγμα στη Λε Πεν – Καθαιρέθηκε ο Έρικ Σιοτί που αρνείται να φύγει

Γαλλία: Μετασεισμοί στο γκωλικό κόμμα για το άνοιγμα στη Λε Πεν – Καθαιρέθηκε ο Έρικ Σιοτί που αρνείται να φύγει
ΦΩΤΟ Reuters

Καθαιρέθηκε από την προεδρία του κόμματος των Ρεπουμπλικανών ο Έρικ Σιοτί, για το άνοιγμα στο κόμμα της Μαρίν Λε Πεν εν όψει των πρόωρων εκλογών της 30ης Ιουνίου τις οποίες προκήρυξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι και παραμένω πρόεδρος» των Ρεπουμπλικανών αναφέρει ο Έρικ Σιοτί σε ανακοίνωση Τύπου, μετά από συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος που συγκλήθηκε επειγόντως και αποφάσισε να τον καθαιρέσει για τις δηλώσεις του που προσέγγιζαν την άκρα δεξιά της Μαρίν Λε Πεν μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στη Γαλλία.

Ο François-Xavier Bellamy και η Annie Genevard, γενική γραμματέας του γκωλικού κόμματος, θα ενεργήσουν ως προσωρινοί επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών.

Τα μέλη του πολιτικού γραφείου αναφέρουν ότι προχώρησαν στη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς «ο Έρικ Σιοτί βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με το καταστατικό και τη γραμμή που ακολουθούν οι Les Républicains», επιθυμώντας συμμαχία με την Εθνική Συσπείρωση της Λε Πεν εν όψει των πρόωρων εκλογών που προκήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του καθαιρεθέντος προέδρου, ο οποίος προειδοποίησε για «εγκληματικές συνέπειες», επιμένοντας ότι ο ίδιος θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος. «Είμαι και παραμένω πρόεδρος» ανέφερε, προσθέτοντας ότι, «καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν από αυτή τη συνάντηση δεν έχει νομικές συνέπειες».

Τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (Les Republicains) είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις εντός και εκτός του κόμματός του, καθώς είχε υποστηρίξει τη συγκρότηση συμμαχίας με τη γαλλική ακροδεξιά και είχε προτείνει ευρεία συμμαχία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού στις επικείμενες εκλογές.

Μάλιστα, ο Έρικ Σιοτί είχε ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τη Μαρίν Λε Πεν και τον Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. «Έχουμε ανάγκη από μία συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του», είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο TFI ο Ερίκ Σιοτί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις