Πέμπτη, 5 Σεπτ.
34oC Αθήνα

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ
REUTERS

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πήρε τελική απόφαση για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας και κατέληξε πως σωστός είναι για τη θέση είναι ο πρώην επικεφαλής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία, ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέτασε αν θα ήταν σωστή η επιλογή του 73χρονου Μισέλ Μπαρνιέ. Ο συντηρητικός πολιτικός ορίστηκε σήμερα (05.09.2024) πρωθυπουργός της χώρας τους, ενώ κατείχε και στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε εξετάσει μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κανένας τους δεν φαινόταν να έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη που θα εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν υπήρχε και καμία επιβεβαίωση ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για τον Μπαρνιέ ή για τον σύμμαχο του Εμμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, τον οποίο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ως πιθανό υποψήφιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν επαφές του Μπαρνιέ με το προεδρικό επιτελείο να δοθούν περισσότερες σε λεπτομέρειες, πριν τελικά οριστεί νέος πρωθυπουργός.

Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός», που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στη βουλή μετά τις εκλογές στις αρχές Ιουλίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα μπλοκάρει άμεσα την υποψηφιότητα του Μπαρνιέ ή του Μπαϊρού, αν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ένθερμος ευρωπαϊστής και συντηρητικός πολιτικός καριέρας. Στον λόγο που έδωσε κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα του συντηρητικού κόμματός το 2021 ανέφερε ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, κάτι με το οποίο συμφωνεί ο Εθνικός Συναγερμός.

Όπως δήλωσε στο BFM TV ο βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού, Σεμπαστιάν Σενού, το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του γαλλικού εκλογικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο επίσης βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού, Λοράν Ζακομπελί, είπε ότι μια από τις προϋποθέσεις είναι η συντομότερη δυνατή διάλυση της βουλής, το οποίο τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου τον επόμενο χρόνο.

«Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται στη διάλυση της βουλής το συντομότερο δυνατό και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Ζακομπελί στο TF1.

Και πρόσθεσε: «Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβέρνησαν τη Γαλλία για 40 χρόνια».

Σημειώνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού δεν αποτελεί μεγάλος υποστηρικτής του Μισέλ Μπαρνιέ, παρόλο που φαίνεται να έχουν ορισμένες κοινές απόψεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις