Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Γαλλία: Ο Μελανσόν προτείνει την 37χρονη Λουσί Καστέ για πρωθυπουργό – «Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα» απαντά ο Μακρόν

Γαλλία: Ο Μελανσόν προτείνει την 37χρονη Λουσί Καστέ για πρωθυπουργό – «Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα» απαντά ο Μακρόν
Reuters

«Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα, είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει στην Εθνοσυνέλευση και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε ερώτηση αν δέχεται την πρόταση των κομμάτων της Αριστεράς, υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, να διορίσει πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, υπό τον Ζαν Λικ Μελανδόν, διαθέτει οποιασδήποτε μορφής πλειοψηφία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο υποψήφιός του δεν κατάφερε να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και επισήμανε ότι το κύριο συμπέρασμα που εξάγεται μετά τις βουλευτικές εκλογές είναι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να εφαρμόσει αποκλειστικά και μόνο το δικό του πρόγραμμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αφού σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον έως τα μέσα Αυγούστου, κάλεσε τα κόμματα της Γαλλίας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους πραγματοποιώντας τους συμβιβασμούς που είναι αναγκαίοι.

Ο Μακρόν αναγνώρισε επίσης ότι το κόμμα του ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανένα κόμμα δεν κέρδισε, ενώ θεώρησε ότι οι νομοθετικές προτάσεις που παρουσίασαν πρόσφατα οι Ρεπουμπλικανοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Γάλλος πρόεδρος ερωτηθείς αν σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι οι Γάλλοι τον εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά στην προεδρία της Δημοκρατίας και ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Ως προς το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες βουλευτικές εκλογές του χρόνου την άνοιξη, ο Μακρόν δήλωσε ότι αν οι πολιτικές δυνάμεις καταφέρουν να συγκροτήσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θέλουν τη σταθερότητα τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Ποια είναι η Λουσί Καστέ

Η Λουσί Καστέ, που προτείνει για πρωθυπουργό ο Μελανσόν, είναι 37 ετών, οικονομολόγος, απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον δήμο του Παρισιού και συμμετέχει ενεργά σε οργανώσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μεταδόθηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η Καστέ δήλωσε ότι επιθυμεί «την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος» που αποφάσισε πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές η γαλλική κυβέρνηση και ότι, αν οριστεί πρωθυπουργός, στόχος της θα είναι η ενίσχυση του γαλλικού δημόσιου τομέα καθώς και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας προς προοδευτικότερες κατευθύνσεις.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Μελανσόν: Ο Μακρόν αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μελανσόν στα όσα ανέφερε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Συγκεκριμένα ο Μελανσόν τον κατηγόρησε ότι αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και ότι επιχειρεί να εξαναγκάσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς να απορρίψει το πρόγραμμά του για να σχηματίσει συμμαχία μαζί του. «Τέτοιο θέμα δεν τίθεται» δήλωσε ο Μελανσόν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις