Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Γαλλία: «Οι κατηγορούμενοι πήγαν στο σπίτι των Πελικό για μια εύκολη σεξουαλική πράξη» είπαν οι εισαγγελείς στη δίκη

REUTERS/Sarah Meyssonnier TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Sarah

«Συγγνώμη» από την οικογένειά του ζήτησε ο Ντομινίκ Πελικό, στην τελευταία πράξη της δίκης πριν αποσυρθούν οι ένορκοι για να εκδώσουν την ιστορική ετυμηγορία τους σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των μαζικών βιασμών της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό, επί δέκα χρόνια από τον ίδιο και δεκάδες αγνώστους, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο σπίτι τους στη Γαλλία.

Μετά από δυόμισι μήνες συζητήσεων, η δίκη για τους βιασμούς στο μικρό χωριό Μαζάν στη Γαλλία εισέρχεται στην τελική της φάση, με την εισαγγελία, εκπροσωπούμενη από τους Jean-François Mayet και Laure Chabaud, να έχει το βαρύ καθήκον να εξατομικεύσει τις ποινές για καθέναν από τους 51 κατηγορούμενους, τον Ντομινίκ Πελικό και τους 50 συνκατηγορούμενους του από την άλλη, άνδρες ηλικίας 26 έως 74 ετών.

Εάν οι περισσότεροι διωχθούν για τα ίδια γεγονότα, δηλαδή τον βιασμό της Πελικό, και ως εκ τούτου αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να λάβει υπόψη το προσωπικό υπόβαθρο κάθε ατόμου. Θα πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ εκείνων που ήρθαν μόνο μία φορά, για να επιτεθούν σεξουαλικά στην Πελικό, και τους «επαναλαμβανόμενους παραβάτες».

Στη συνέχεια, μετά το κατηγορητήριο, σειρά έχει την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου η υπεράσπιση, ξεκινώντας από τη κυρία Ζαβαρό, δικηγόρο του Ντομινίκ Πελικό. Θα ακολουθήσουν αγορεύσεις που αφορούν τους συγκατηγορούμενους και θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Τέλος, θα μείνει μία εβδομάδα για να συζητήσουν οι πέντε δικαστές του δικαστηρίου, με την ετυμηγορία να αναμένεται το αργότερο στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Jean-François Mayet είναι ο πρώτος εισαγγελέας που πήρε το λόγο. Το «έξω από τα συνηθισμένα» είναι οι πρώτες λέξεις που μας ήρθαν στο μυαλό όταν μας ανατέθηκε το έργο της άσκησης της ποινικής δίωξης», αρχίζει ο εισαγγελέας, αναφερόμενος σε αυτή τη δίωξη που είναι «διττή» στην «κλίμακα της έρευνας και της προκαταρκτικής εξέτασης», στους «31 μήνες διαδικασίας» και στη «σύνταξη 59 τόμων».

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας αποτίει φόρο τιμής στη Ζιζέλ Πελικό, «εσείς που δεν ζητούσατε τίποτα περισσότερο από το να απολαύσετε την οικογένειά σας σε αυτό το σπίτι που είχε γίνει το εξοχικό τους σπίτι για τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Αυτές οι γιορτές δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία του συζύγου σας Ντομινίκ Πελικό».

«Για άλλη μια φορά, χαιρετίζω το θάρρος και την αξιοπρέπειά σας», συνέχισε ο Jean-François Mayet, κάνοντας λόγο για «προστατευτική προσέγγιση», όταν ζήτησε να διεξαχθεί η δίκη στην αρχή κεκλεισμένων των θυρών. «Αυτό έγινε χωρίς να γνωρίζω τη δύναμη του χαρακτήρα σας και την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητά σας.

«Δεν ξεχνώ τα παιδιά σας, τους συζύγους τους και τα εγγόνια σας. Γνωρίζω ότι παραμένουν πολλά ερωτήματα».

Για τους εισαγγελείς, οι κατηγορούμενοι πήγαν στο σπίτι των Πελικό για «μια εύκολη σεξουαλική πράξη».

Ο εισαγγελέας στρέφεται τώρα στη βαρύτητα αυτής της δίκης, η οποία «ταρακούνησε την κοινωνία μας». «Όλοι πήγαν εκεί για να κάνουν σεξ με αυτή τη γυναίκα, αποκλειστικά γι’ αυτό. Μια εύκολη σεξουαλική σχέση, στην οποία η θέση του άλλου ατόμου είναι ανύπαρκτη, έστω και μόνο επειδή έχει αναχθεί σε αντικείμενο. Σε ποιο σημείο έθεσαν στον εαυτό τους το ερώτημα της συναίνεσης; Ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά. Δεν έγινε καμία καταγγελία προκειμένου να βγει αυτή η γυναίκα από αυτό το εγκληματικό κύκλωμα». 

Για τον εισαγγελέα, η κοινωνική συζήτηση δεν θα διευθετηθεί σε αυτή τη δίκη. «Σήμερα, ο ρόλος του εισαγγελέα είναι να υπενθυμίζει τον νόμο, το περιεχόμενό του και να ζητά τη δίκαιη εφαρμογή του».

«Πώς μπορούν να ξεχαστούν τέτοιες εικόνες;»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εισαγγελέας Laure Chabaud και κάνει λόγο για «δικαιολογημένο πόνο» της Καρολίν Νταριάν, ο οποίος «δεν μπορεί να μεταφραστεί σε νομικούς όρους».

Η εισαγγελέας αναφέρεται στην υπόθεση του Ντομινίκ Πελικό, «τον ακρογωνιαίο λίθο της όλης υπόθεσης». Αφού ανατρέχει στην αποκάλυψη των γεγονότων, η δικαστής αναφέρεται στα «συναφή αδικήματα» για τα οποία κατηγορείται ο κατηγορούμενος. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φωτογραφίες με την Ζιζέλ, τις νύφες του και την κόρη τους Καρολίν.

«Ούτε εμπόδιο, ούτε όριο, ούτε καν ο οικογενειακός δεσμός με τις νύφες του δεν σταματά τον Ντομινίκ Πελικό», λέει η Laure Chabaud. Δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί η ηδονοβλεπτική του παρέκκλιση μετατοπίστηκε στις νύφες του. «Γυναικεία σώματα που είχε στη διάθεσή του».

Η εισαγγελέας Laure Chabaud επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος «δεν αντιδρούσε σε μια παρόρμηση». «Είχε χρόνο να το σκεφτεί», επέμεινε, προτού αναφερθεί στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με την Καρολίν Ντάριαν, με το εσώρουχό της καθώς κοιμόταν.

«Πώς μπορούν να ξεχαστούν τέτοιες εικόνες;» λέει, εκφράζοντας την αγανάκτησή της για την “αφόρητη αμφισβήτηση” της Καρολίν Νταριάν σχετικά με «τη φρίκη που μπορεί να της προκάλεσε ο πατέρας της».

«Σκοπός της δικαιοσύνης δεν είναι να αφήνει τα θύματα στο περιθώριο. Αλλά η κατηγορία βασίζεται σε αντικειμενικά και ουσιαστικά στοιχεία. Δεν υποβαθμίζουμε τον πόνο της, ο οποίος είναι τόσο θεμιτός, αλλά δεν μπορούν όλα τα βάσανα να μεταφραστούν σε νομικούς όρους», συνοψίζει, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για χημική υποταγή ή βιασμό κατά του Ντομινίκ Πελικό σε σχέση με την κόρη του.

Η εισαγγελέας συνέχισε το κατηγορητήριό της για τον Ντομινίκ Πελικό αναφερόμενη στη χημική υποταγή που είχε επιβάλει στη σύζυγό του, την οποία ο ίδιος αναγνώρισε.

«Η κατάσταση της Ζιζέλ Πελικό, η οποία ήταν κοντά στο κώμα, θα έπρεπε να ήταν καμπανάκι», επέμεινε η Laure Chabaud.

«Ο βιασμός χαρακτηρίζεται από αυτή την έλλειψη συναίνεσης», αποφάνθηκε η δικαστής, απορρίπτοντας την υπόθεση ότι η Ζιζέλ θα μπορούσε να είχε πάρει αγχολυτικά με δική της πρωτοβουλία. 

«Τι ευχαρίστηση θα μπορούσε ειλικρινά να αντλήσει από αυτά, για να μην αναφέρουμε τις παρενέργειες την επόμενη ημέρα;»

Η δικαστής επέστρεψε στη συνέχεια στα επιχειρήματα της υπεράσπισης, τα οποία έθεσαν υπό αμφισβήτηση το γεγονός ότι η Ζιζέλ Πέλικό δεν γνώριζε τίποτα.

«Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναζητήσει αγχολυτικά ή υπνωτικά χάπια».

Αναφέρει επίσης τις διάφορες αμφιβολίες που μπορεί να είχε η Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια των ετών. «Όταν γνωρίζεις όλα τα δεδομένα, είναι εύκολο να ερμηνεύσεις εκ νέου την ιστορία. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν υπήρξε συναίνεση», καταλήγει η Laure Chabaud.

«Πρέπει να κατηγορήσουμε σοβαρά τη Ζιζέλ Πελικό και τα παιδιά της επειδή δεν μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν τι συνέβαινε στην ζωή τους; Πρέπει να προσθέσουμε στο τραύμα της προδοσίας την ενοχή ότι δεν είδαν, δεν σκέφτηκαν το αδιανόητο;» είπε ακόμα. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις