Τετάρτη, 11 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Γαλλία: Οικογενειακά μπάρμπεκιου και Trivial Pursuit στη βεράντα – Η παραμυθένια ζωή των Πελικό πριν την αποκάλυψη της κακοποίησης της Ζιζέλ

REUTERS/Manon Cruz
REUTERS/Manon Cruz

Βραδινά δείπνα στη βεράντα, διαγωνισμοί χορού, Trivial Pursuit, παιδιά να πλατσουρίζουν στην πισίνα ενώ ο παππούς ετοίμαζε το δείπνο. Το οικογενειακό σπίτι των Πελικό, στο φιλόξενο χωριό Μαζάν στη Γαλλία, υπήρξε ένα «τρυφερό μέρος γεμάτο υπέροχες αναμνήσεις».

Η Ζιζέλ και ο Ντομινίκ Πελικό, οι πρωταγωνιστές της δίκης που συγκλονίζει τη Γαλλία, ήταν ένα ζευγάρι που για δεκαετίες φαινόταν να ζει τον ορισμό της οικογενειακής ευτυχίας απολαμβάνοντας την καθημερινότητα μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Οι οικογενειακές στιγμές τους, όπως θυμάται η κόρη τους Caroline, ήταν γεμάτες από ευτυχισμένες αναμνήσεις.

«Ανάβεις τη φωτιά στη μικρή σου ψησταριά και ξεκινάς το ψήσιμο, σηκώνεις το κεφάλι σου και μου χαμογελάς. Γύρω γύρω, οι τοίχοι του σπιτιού δεν σταματούν ποτέ να αντανακλούν αυτόν τον όμορφο ήλιο που δίνει χαρά σε όλους μας. Μια βεράντα, ένα καλοκαίρι, μια οικογένεια».

Στα επόμενα λόγια της αλλάζει δραματικά ο τόνος της φωνής της… «Σε μισώ. Πάντα ήσουν ανισόρροπος; Και δεν βλέπαμε τίποτα; Μπορεί να μας λείπει ένας πατέρας; Αλλά ποιος είσαι πραγματικά;»

Αυτά είναι τα ερωτήματα βασανίζουν την Caroline, της οποίας ο πατέρας Ντομινίκ δικάζεται για τη σεξουαλική κακοποίηση της συζύγου του Ζιζέλ – μαζί με άλλους 50 άνδρες που προσκαλούσε στο οικογενειακό σπίτι, για διάστημα 10 χρόνων.

Κατηγορείται επίσης ότι τράβηξε ημίγυμνες φωτογραφίες της ίδιας της κόρης του Caroline όταν ήταν αναίσθητη, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, οι Πελικό ήταν μια ευτυχισμένη οικογένεια και το σπίτι τους ήταν ένας «παράδεισος». Δεν υπήρξαν αναφορές για ενδοοικογενειακή βία, ελεγκτική συμπεριφορά ή παιδικά τραύματα.

Οι εμπειρογνώμονες της υπόθεσης συνέκρινε τον 71χρονο Πελικό, με τον Δόκτωρ Τζέκιλ και τον κύριο Χάιντ – τον γοτθικό χαρακτήρα τρόμου με διχασμένη προσωπικότητα, ο οποίος μπορούσε να είναι και στοργικός πατέρας και να εκτελεί τις πιο αποτρόπαιες πράξεις.

Ολες οι αναφορές παραπέμπουν σε μια κλασική οικογένεια, σε ένα ζευγάρι που απολάμβανε έναν ήρεμο ρυθμό ζωής και τις χαρές της οικογενειακής θαλπωρής.

Ο Ντομινίκ περνούσε τις μέρες του παίζοντας μπιλιάρδο στην τοπική λέσχη και κάνοντας ποδήλατο. Στο τελευταίο μήνυμα που αντάλλαξαν πριν από τη σύλληψή του, είχε κάνει σχέδια με τον γαμπρό του να πάνε τον εγγονό του με το ποδήλατό του στον Γύρο της Γαλλίας.

Η σύζυγός του, εν τω μεταξύ, περνούσε τις μέρες της φροντίζοντας τα εγγόνια τους και κάνοντας βόλτες στον κήπο.

Το μικρό, ανησυχητικό σημάδι

Η Caroline θυμάται ότι ο πατέρας της περνούσε «όλο τον ελεύθερο χρόνο του» στον υπολογιστή του. Ακόμη και όταν τα παιδιά και τα εγγόνια του ήταν στο σπίτι, καθόταν εκεί και μέχρι αργά το βράδυ με τα μάτια του «κολλημένα στην οθόνη του».

Φυσικά κανείς δεν είχε ιδέα για το τι σκάρωνε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ψάρευε άντρες μέσω ενός chatroom για να επισκεφθούν το σπίτι της οικογένειας Πελικό και να βιάσουν τη γυναίκα του ενώ εκείνη ήταν ναρκωμένη από τα χάπια που της έδινε. Ο Ντομινίκ βιντεοσκοπούσε τα πάντα ενώ κάποιες φορές συμμετείχε και ο ίδιος.

Ωστόσο, όλα τα ενήλικα παιδιά των Πελικό δήλωσαν ότι δεν είχαν κανέναν λόγο να υποπτεύονται ότι ο πατέρας τους είχε ενορχηστρώσει ένα από τα πιο άθλια σχέδια σεξουαλικής κακοποίησης που έφτασαν ποτέ στα δικαστήρια της χώρας.

Ο μεγαλύτερος γιος τους επέμεινε ότι «πάντα εκπλήρωνε το ρόλο του ως πατέρας», ενώ η Caroline δήλωσε στο Paris Match νωρίτερα φέτος: «Ήμασταν πολύ κοντά του».

Στο βιβλίο της που κυκλοφόρησε το 2022 με τίτλο «And I Stopped Calling You Papa» (Και σταμάτησα να σε λέω μπαμπά), το οποίο εξέδωσε με το ψευδώνυμο Caroline Darian, τον περιέγραψε ως έναν διακριτικό, ευγενικό άνθρωπο.

Εξήγησε πως την ενθάρρυνε με τις σπουδές της, τις δουλειές της και τα αθλήματά της. 

Τη συνόδευε στο σχολείο και στα μαθήματα χορού, την πήγαινε στα πάρτι στην εφηβεία της και υποστήριζε τις επαγγελματικές της επιλογές – και αργότερα έδειξε την ίδια φροντίδα για τα εγγόνια του, πλατσουρίζοντας μαζί τους στην πισίνα του Μαζάν.

«Μας θεωρούσα ευτυχισμένους, νόμιζα ότι οι γονείς μου ήταν», έγραψε στο βιβλίο της.

Παραδέχεται ότι ακόμη και τώρα, είναι δύσκολο να κατανοήσει πώς ο πατέρας που αγάπησε και ο άνθρωπος του οποίου τα αποτρόπαια εγκλήματα περιγράφονται λεπτομερώς στο δικαστήριο είναι το ίδιο πρόσωπο.

«Μάταια προσπάθησα να εντοπίσω και να κατανοήσω την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου που με μεγάλωσε», είπε.

«Ακόμη και σήμερα, αναρωτιέμαι πώς δεν είδα τίποτα, πώς δεν υποπτεύθηκα τίποτα.  =Δεν θα συγχωρήσω ποτέ αυτό που έκανε τόσα χρόνια. Ωστόσο, μου έμεινε η εικόνα του πατέρα που νόμιζα ότι γνώριζα».

Παραδέχεται επίσης ότι παλεύει να αφήσει πίσω της όλη αυτήν την υπόθεση και καταβάλλεται από «θυμό και ντροπή».Ακόμα φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να μισήσει τον πατέρα της.

«Νόμιζα ότι είχα θρηνήσει τον πατέρα μου. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δοκιμασία (σσ η δίκη) ξυπνάει το μικρό κορίτσι μέσα μου. Αυτό που δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκοτώσει την πατρική εικόνα» λέει και συνεχίζει:

«Και φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να τον μισήσω. Ίσως αυτή η δίκη με βοηθήσει να επιτύχω ένα οριστικό πένθος. Ο πατέρας μου ζει και βασιλεύει, αλλά ίσως ποτέ δεν θα μπορέσω να του πω ευθέως στα μάτια ότι κατέστρεψε ένα μέρος της ζωής μου, καταπάτησε την εμπιστοσύνη που ένιωθα προς τους ανθρώπους».

Οι ανησυχίες για την υγεία της Ζιζέλ

Ο Ντομινίκ και η Ζιζέλ Πελικό, ήταν δύο 18χρονοι που γνωρίστηκαν το 1971 και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Καθώς το ζευγάρι πλησίαζε τα 60 του χρόνια, θέλησε να αφήσει την πόλη Villiers-sur-Marne κοντά στο Παρίσι, όπου εκείνος εργαζόταν για τη γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF και η Ζιζέλ έχτισε μια 20ετή καριέρα ως διευθύντρια εταιρείας.

REUTERS/Manon Cruz

Το χωριό Μαζάν – Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Manon Cruz

Τα χρήματα δεν ήταν πάντα εύκολο να βρεθούν – το οικονομικό κραχ του 2008 κατέστρεψε την προσπάθεια του Ντομινίκ να ασχοληθεί με τα ακίνητα αλλά χάρη στο σταθερό εισόδημα της Ζιζέλ, είχαν αποταμιεύσει αρκετά για να νοικιάσουν ένα υπέροχο μπανγκαλόου με πισίνα και καταπράσινο κήπο.

Εγκαταστάθηκαν στο Μαζάν, ένα φιλόξενο χωριό στους πρόποδες του Mont Ventoux στο καταπράσινο καταφύγιο Vaucluse, και απολάμβαναν το ρόλο τους ως στοργικοί παππούδες, φιλοξενώντας όλη την οικογένεια για διακοπές και απολαμβάνοντας αργά το βράδυ γεύματα στη βεράντα.

Ήταν τότε που η Caroline και τα αδέλφια της άρχισαν να παρατηρούν ότι η υγεία της μητέρας τους επιδεινωνόταν σταθερά.

Η Ζιζέλ άρχισε να παραπονιέται για συμπτώματα απώλειας μνήμης και αποπροσανατολισμού και άρχισε να υποψιάζεται ότι έχει Αλτσχάιμερ.

REUTERS/Manon Cruz

Η εκκλησία του χωριού Μαζάν – Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Manon Cruz

Οι γιατροί πραγματοποίησαν εξετάσεις, χωρίς να φανεί κάτι και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί αντιμετώπιζε τέτοια έντονη αμνησία.

Παράλληλα πάλευε με πληθώρα γυναικολογικών προβλημάτων, απώλεια βάρους και εξουθενωτική κόπωση.

Η πραγματική αιτία της σωματικής και ψυχικής της εξάντλησης, που αποκαλύφθηκε το 2020, αποδείχθηκε πιο σκοτεινή και διεστραμμένη από ό,τι θα μπορούσε να τολμήσει να σκεφτεί κανείς.

Ο Ντομινίκ Πελικό ο άλλοτε ζεστός και αφοσιωμένος πατέρας και σύζυγος, δικάζεται επειδή για 10 χρόνια νάρκωνε τη σύζυγό του για τη βιάζει τόσο εκείνος όσο κι άλλοι δεκάδες άνδρες που προσκαλούσε ο ίδιος στο σπίτι τους..

Και οι 51 άνδρες κατηγορούνται για βιασμό – ο μεγαλύτερος αριθμός κατηγορουμένων που έχει δικαστεί μαζί τα τελευταία χρόνια οπουδήποτε στη Γαλλία.

Οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν πολλά άλλα άτομα που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην αποτρόπαια πράξη και τα οποία διαφεύγουν της σύλληψης. Ίσως και να μην ταυτοποιηθούν ποτέ. 

Γράφοντας για ένα περιστατικό το καλοκαίρι του 2018, η Caroline θυμάται πώς ο αδελφός της πήγε να επισκεφθεί τους γονείς τους για ένα βραδινό γεύμα μόνο και μόνο για να δει τη μητέρα του να αποκοιμιέται σχεδόν στο τραπέζι.

«Λίγα λεπτά μόλις αφού κάθισε η μαμά κουνιόταν στην καρέκλα της σαν να ήταν μεθυσμένη», είπε στην Caroline. Ξαφνικά όλο της το σώμα είχε στεγνώσει από ενέργεια, σαν κουρελόχαρτο».

«Συμβαίνει. Είναι καλύτερα να την πάω στο κρεβάτι», φέρεται να είπε ο πατέρας του, προσποιούμενος τον ρόλο του ανήσυχου συζύγου που ενεργεί προς το συμφέρον της συζύγου του.

«Στην πραγματικότητα το κοκτέιλ φαρμάκων, που είχε βάλει στο ποτήρι με το ροζέ κρασί της, είχε αρχίσει να δρα», είπε η Caroline.

Οι κατηγορίες για απιστία και η ανυποψίαστη Ζιζέλ

Καθώς τα διάφορα συμπτώματα της κακοποίησής της άρχισαν να κάνουν έντονη την εμφάνισή τους και εκείνος έβλεπε ότι δεν θα μπορούσε να κρυφτεί για πολύ, ο Πελικό επιδόθηκε σε μια αξιοθρήνητη προσέγγιση χειραγώγησης για να αποφύγει τις υποψίες.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Ζιζέλ είχε δύο χρόνια σχέση με έναν άντρα, σύμφωνα με την κατάθεσή της.

Το ζευγάρι ξεπέρασε το περιστατικό και παρέμεινε ευτυχισμένο παντρεμένο, αποκτώντας στη συνέχεια τρία παιδιά.

Όταν όμως η σύζυγός του παραπονέθηκε για έντονους πόνους και βρέθηκε ότι είχε κολλήσει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μετά από χρόνια βιασμού από αγνώστους, ο Πελικό άδραξε την ευκαιρία να την κατηγορήσει για απιστία.

Η Caroline ισχυρίστηκε ότι όταν η Ζιζέλ είπε στον σύζυγό της ότι χρειαζόταν θεραπεία για το νόσημα που κόλλησε χωρίς εκείνη να ξέρει το πώς, εκείνος της είπε: «Λοιπόν, τι κάνεις τις μέρες σου;» και την κατηγόρησε ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, ενώ εκείνος έπαιζε μπιλιάρδο ή έκανε ποδήλατο.

Παρά την άδικη κατηγορία, η Ζιζέλ παρέμενε ανυποψίαστη.

Η αποκάλυψη της αλήθειας 

Η Ζιζέλ εθελοτυφλούσε τόσο, ώστε ήταν πρόθυμη να τον συγχωρήσει ακόμη και όταν συνελήφθη από την αστυνομία τον Σεπτέμβριο του 2020, αφού τον έπιασαν να τραβάει φωτογραφίες κάτω από τις φούστες των γυναικών μέσα σε σούπερ μάρκετ.

Η αστυνομία που ερευνούσε την υπόθεση κατέσχεσε τον υπολογιστή του Ντομινίκ και αργότερα ανακάλυψε ότι είχε καταγράψει και αρχειοθετήσει σχολαστικά τους βιασμούς της συζύγου του.

Μόνο όταν οι αστυνομικοί έφεραν τη Ζιζέλ αντιμέτωπη με τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι το αναίσθητο σώμα που παρακολουθούσε να βιάζεται ήταν το δικό της, άρχισε η συνειδητοποίηση που έκανε τον κόσμο της να καταρρεύσει.

Σε μια δυνατή 90λεπτη κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου της Αβινιόν αυτή την εβδομάδα, η Ζιζέλ μίλησε για το πώς η ανακάλυψη την οδήγησε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας και άφησε την κόρη της σε ψυχιατρική κλινική.

«Είχαμε τα πάντα, είχαμε μια υπέροχη ζωή. Δεν καταλαβαίνω πώς συνέβη αυτό. Ήθελα μόνο ένα πράγμα και αυτό ήταν να εξαφανιστώ. Είπα στον εαυτό μου: ”Θα μπω στο αυτοκίνητό μου με τον σκύλο μου και θα δώσω τέλος σε όλα».

«Έπρεπε να πω στα παιδιά μου ότι ο πατέρας τους ήταν υπό κράτηση. Τηλεφώνησα στον γαμπρό μου και στην κόρη μου και τους το είπα: “Με βίασε”. Τότε άκουσα την κόρη μου να βγάζει μια βαθιά κραυγή που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου.

[Εκείνο] το βράδυ, τα παιδιά τηλεφωνούσαν συνέχεια λέγοντας ”μην εξαφανιστείς”… ανησυχούσαν μήπως πεθάνω». 

Η ίδια η Caroline αφηγήθηκε στον δικαστή τη στιγμή που άκουσε, από την ίδια της τη μητέρα, τι είδους τέρας ήταν ο πατέρας της.

«Τότε η μητέρα μου με πήρε τηλέφωνο για να μου πει ότι υπήρχε πρόβλημα με τον πατέρα μου. Το μυαλό μου πήγε στο ότι βρίσκεται στην εντατική, ότι πεθαίνει.

Αλλά μου λέει ότι ο πατέρας μου τη νάρκωνε για χρόνια, ώστε άγνωστοι να τη βιάζουν στο ίδιο της το κρεβάτι.

Λέει ότι έχει δει φωτογραφίες από αυτό που της συνέβη και ότι η αστυνομία θέλει να της δείξει βίντεο από αυτό που συνέβη.

REUTERS/Manon Cruz

Η κόρη των Πελικό Caroline – Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Manon Cruz

Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Ευτυχώς ο σύζυγός μου [Pierre] ήταν εκεί και ο εξάχρονος γιος μου επίσης. Τον πήραμε μακριά για να μην ακούσει τις κραυγές μου».

Η Caroline έμαθε αργότερα ότι τα αποκρουστικά κατορθώματα του πατέρα της δεν περιορίζονταν στη σύζυγό του.

Είχε φωτογραφηθεί και εκείνη ημίγυμνη και αναίσθητη από τον πατέρα της – γεγονός που η αστυνομία απέδειξε όταν εντόπισε στις φωτογραφίες το σημάδι που είχε από την γέννησή της.

«Ανακάλυψα ότι ο πατέρας μου με φωτογράφιζε εν αγνοία μου. Κατάλαβα αμέσως ότι ήμουν εγώ σε αυτές τις φωτογραφίες. Δεν κοιμάμαι έτσι. Έτσι πιστεύω ακράδαντα ότι με νάρκωσε», είπε.

Ο Πελικό και 14 από τους συγκατηγορούμενους του έχουν παραδεχτεί τη συμμετοχή τους στη χειρότερη υπόθεση βιασμού της Γαλλίας.

Όμως άλλοι 35 άνδρες – από όλα τα κοινωνικά στρώματα – αρνούνται ότι επιτέθηκαν στην Ζιζέλ Πελικό ενώ ήταν αναίσθητη, υποστηρίζοντας ότι κατά κάποιο τρόπο συναίνεσε.

Η Ζιζέλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς τους και δηλώνει ευθέως την επιθυμία της να τους δει όλους να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

«Κόλλησες τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εκτέθηκες έξι φορές στον ιό HIV. Τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι συναινέσατε σε όλα αυτά;».

Η γενναία γυναίκα και μητέρα τριών παιδιών απάντησε: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη μου. Τα άτομα αυτά είχαν πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρισκόμουν. Ποτέ δεν πήρα εν γνώσει μου μέρος σε κανένα από αυτά τα πράγματα.

Ήμουν μια νεκρή γυναίκα και αυτοί οι άνδρες με εκμεταλλεύονται, με βεβηλώνουν, μου φέρονται σαν σακούλα σκουπιδιών».

REUTERS/Manon Cruz

Η Ζιζέλ Πελικό με τους δικηγόρους και τον γιο της David στο δικαστήριο της Αβινιόν – Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Manon Cruz

Πώς μπορείς να προσπαθείς να κάνεις τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι μια γυναίκα θα συμμετείχε συνειδητά σε όλα αυτά;»

Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση άλλων μαρτύρων, ενώ ενώ αναμένεται η βελτίωση της υγείας του Πελικό ώστε να εξεταστεί από το δικαστήριο τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ακόμη κι αν αποδοθεί δικαιοσύνη, πόσο εύκολο είναι για τους Πελικό να ξεπεράσουν το τραύμα που τους προκάλεσε ο «πατριάρχης» της οικογένειας;

Οι ευτυχισμένες στιγμές έχουν αμαυρωθεί ανεπανόρθωτα και, άλλωστε, όπως αναρωτιέται η κόρη του Ντομινίκ, Καρολίν:

«Τι κάνεις όταν ο πατέρας σου είναι ένας από τους χειρότερους σεξουαλικούς θηρευτές των τελευταίων 20 ετών;»

Πληροφορίες από Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις