Κόσμος

Γαλλία: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη, για την σύνοδο κορυφής

Με τη συμμετοχή 20 συνολικά αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μίνι συνάντηση κορυφής στη Γαλλία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν να γίνει μία δεύτερη συνάντηση κορυφής για το ουκρανικό ζήτημα και γενικότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο Παρίσι έσπευσαν ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

Οι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστουδουλίδης, συμμετείχαν μέσω βιντεοσύνδεσης.

Στη συνάντηση μετείχαν οι πρωθυπουργοί του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, ενώ όλοι υπόλοιποι είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι πρωθυπουργοί των οποίων θεωρούνται προσκείμενοι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, της οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν ήταν στη λίστα των συμμετεχόντων του Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρει η Le Monde.

Η δεύτερη συνάντηση των ηγετών στο Παρίσι, για το ουκρανικό ζήτημα, έγινε τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Τruth Social, αποκαλώντας τον δημόσια δικτάτορα και «μετρίως επιτυχημένο κωμικό».

Στην πρώτη σύνοδο που έγινε την Δευτέρα στο Παρίσι, συζητήθηκε το πως οι Ευρωπαΐοι θα αντιμετωπίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις συνομιλίες που θα ξεκινήσει με την Ρωσία για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά εν τέλει δεν βγήκε «λευκός καπνός» και έτσι αποφασίστηκε και η δεύτερη, μίνι σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν χώρες που δεν προσκλήθηκαν στην πρώτη.

Το «μήνυμα» και της σημερινής συνόδου κορυφής είναι ότι δεν γίνεται να συμφωνηθεί κάτι για την Ουκρανία χωρίς να δώσει έγκριση η ίδια η χώρα και δεν μπορεί να συμφωνηθεί η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την έγκριση της Ευρώπης.

Βασικά ερωτήματα ωστόσο της δεύτερης σύσκεψης, είναι το τι εγγυήσεις ασφαλείας μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία αν επιτευχθεί μία ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία και το τι θα μπορούσε να προσφέρει η Αμερική σε αυτήν την κατάσταση.

Στόχος πάντως των Ευρωπαΐων είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία, κάτω από την οποία θα είναι ασφαλείς τόσο η Ευρώπη όσο και η Ουκρανία, μιας και ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την Ρωσία «υπαρξιακή απειλή».

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει»

Μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα από την Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει την δική της αμυντική ανεξαρτησία χωρίς να στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο», είπε συγκεκριμένα.

Σε άλλο σημείο τόνισε για ακόμη μία φορά την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με «τους εθνικούς προϋπολογισμούς  που δεν πρέπει να στηρίζουν μόνο αυτοί τα αμυντικά προγράμματα των χωρών».

Σε άλλο σημείο δεν έκρυψε την δυσφορία του για το γεγονός πως στην προηγούμενη σύνοδο, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κάλεσε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να μιλάει με ενιαία φωνή και παρέπεμψε για αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ»

«Η θέση μας είναι σαφής και ενιαία: θέλουμε μία ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του στο Χ, λίγο μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης – τηλεδιάσκεψης για το Ουκρανικό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν «για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει επίσης ότι «έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας».

Συνεχίζοντας ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, «η Ουκρανία θα πρέπει να είναι παρούσα και τα δικαιώματά της σεβαστά». Αναφέρει επίσης ότι η επίτευξη της ειρήνης θα πρέπει να έχει διαρκή χαρακτήρα και να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις καθώς και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια.

Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι «είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και ικανοτήτων μας», επισημαίνοντας ότι εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα