La rage… Οργή και πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία μιας 19χρονης φοιτήτριας από έναν νεαρό Μαροκινό ο οποίος τελούσε υπό καθεστώς υποχρέωσης απέλασης από τη Γαλλία.
Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας εκμεταλλεύθηκε την σύλληψη του Μαροκινού υπόπτου για την δολοφονία της φοιτήτριας στο Παρίσι, για να πιέσει την νέα κυβέρνηση προς την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης απέναντι στην μετανάστευση και σε θέματα ασφαλείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά ο οποίος αναφέρθηκε στην δημόσια οργή που προκάλεσε η δολοφονία, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αλλάξει τους σχετικούς νόμους αν χρειασθεί.
Τρεις ημέρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος της Φιλιπίν, φοιτήτριας του Paris-Dauphine, συνελήφθη χθες (24.09.2024) στην Ελβετία 22χρονος μαροκινός ύποπτος, καταδικασμένος για βιασμό στο παρελθόν, που ανήκε στην κατηγορία OQTF (Υποχρεωμένος να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος).
Ο Εθνικός Συναγερμός απέκτησε τον ρόλο του ρυθμιστή υποσχόμενος κατά περίπτωση κοινοβουλευτική υποστήριξη της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Αυτή η υποστήριξη θα αρθεί, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας του ΕΣ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ακροδεξιού κόμματος σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, την ασφάλεια και άλλα θέματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ηρθε η ώρα για την κυβέρνηση αυτή να αναλάβει δράση: οι συμπατριώτες μας είναι οργισμένοι και δεν θα ικανοποιηθούν μόνο με λόγια», προειδοποίησε ο Ζορντάν Μπαρντελά χθες το βράδυ κατηγορώντας το γαλλικό κράτος ότι τηρεί υπερβολικά ήπια στάση στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας.
«Την ζωή της Φιλιπίν έκλεψε ένας μαροκινός μετανάστης χαρακτηρισμένος OQTF», έγραψε στο Χ.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο 22χρονος ύποπτος που συνελήφθη χθες το βράδυ στην Ελβετία έπρεπε να έχει απελαθεί από την Γαλλία αφού εξέτισε ποινή για βιασμό.
Le corps de Philippine, 19 ans, a été retrouvé au Bois de Boulogne lors d’une battue. Disparue depuis vendredi, un suspect aurait été aperçu à proximité. Une enquête pour homicide volontaire est ouverte.
— M6 Info (@m6info) September 23, 2024
@thomas_suteau pic.twitter.com/dAveiHBQkJ
«Ας τους αλλάξουμε»
Σήμερα το πρωί, ο Μπρυνό Ρετογιό δήλωσε: «Αν πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, ας τους αλλάξουμε».
«Αντιμέτωποι με τέτοια τραγωδία, της οποίας έχουν προηγηθεί πολλές άλλες, δεν μπορούμε απλώς να καταδικάζουμε ή να είμαστε σοκαρισμένοι. Εναπόκειται σε εμάς τους δημόσιους λειτουργούς να επικαιροποιήσουμε την νομοθεσία μας, να προστατεύσουμε τους Γάλλους».
Ο Μπρυνό Ρετογιό, που προέρχεται από το κόμμα Les Republicains και θεωρείται ριζοσπάστης της δεξιάς, έχει ήδη προϊδεάσει κατά την παραλαβή των καθηκόντων του για το ενδεχόμενο εισαγωγής σκληρότερων μέτρων για την μετανάστευση και την ασφάλεια.
Η βουλευτής των Πρασίνων Σαντρίν Ρουσό προειδοποίησε ότι η γαλλική ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την δολοφονία «για να διασπείρει ρατσιστικό μίσος».
Σύμφωνα με τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές, ο ύποπτος βρισκόταν παρανόμως στο γαλλικό έδαφος. Είχε καταδικασθεί τον Οκτώβριο 2021 για βιασμό που διέπραξε το 2019, όταν ήταν ανήλικος. Αποφυλακίσθηκε στο τέλος της ποινής του τον Ιούνιο 2024.
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο συλληφθείς βγήκε από την φυλακή στις 20 Ιουνίου και τοποθετήθηκε στο κέντρο διοικητικής κράτησης στο Μετς (ανατολική Γαλλία).
Στις 3 Σεπτεμβρίου, δικαστής επικύρωσε την έξοδό του από το κέντρο κράτησης και επέβαλε υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα. Στις 4 Σεπτεμβρίου, το Μαρόκο απέστειλε στις γαλλικές αρχές άδεια απέλασης.
Την παραμονή της δολοφονίας της Φιλιπίν, στις 19 Σεπτεμβρίου, ο ύποπτος εγγράφηκε στον κατάλογο των καταζητουμένων διότι δεν τήρησε την υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.
Το ποσοστό εκτέλεσης των μέτρων απομάκρυνσης από το γαλλικό έδαφος (OQTF) στην Γαλλία είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση: ανέρχεται σε 7%, έναντι 30% σε επίπεδο ΕΕ.
«Υπερβολικά πολλές OQTF αποφασίζονται από τις αρχές: παρατηρούμε πολλαπλασιασμό των μέτρων απομάκρυνσης κατά ατόμων για τα οποία γνωρίζουμε εξ αρχής ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν προς την χώρα καταγωγής ή μετάβασης», δηλώνει ωστόσο η Marie-Laure Basilien-Gainche, καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Lyon.