Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Γαλλία: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και στα… επεισόδια! Δακρυγόνα και χάος στο Παρίσι – video

Γαλλία: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και στα… επεισόδια! Δακρυγόνα και χάος στο Παρίσι – video

– Εικόνες ντροπής στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι
– Αστυνομία και ομάδα νεαρών συγκρούστηκαν άγρια στον απόηχο των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Μουντιάλ
– Δακρυγόνα, ξύλο και κανόνια νερού στους δρόμους του Παρισιού
– Ένας άνδρας δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι με κράνος κατά τη διάρκεια καυγά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση – Δυο νεκροί κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, τρία παιδιά τραυματίστηκαν
– 1 εκατ. Παριζιάνοι γέμισαν τους δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν το δεύτερο πρωτάθλημα κόσμου μετά από 20 χρόνια

Σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμος βγήκε το βράδυ της Κυριακής (15.07.2018) στους δρόμους του Παρισιού για να γιορτάσει την κατάκτηση του Μουντιάλ από τη Γαλλία. Οι τρικολόρ, με το 4-2 επί της Κροατίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, κατέκτησαν ξανά την κορυφή του κόσμου, 20 χρόνια μετά την πρώτη φορά. Το Παρίσι φόρεσε γρήγορα τα γιορτινά του. Κάποιοι, όμως, είχαν άλλα στο μυαλό τους…

Ήταν ένα δύσκολο βράδυ για τη Γαλλία. Θα έπρεπε να είναι μια νύχτα χαράς… Από τη μια τα επεισόδια στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στη Λυόν κι αλλού. Από την άλλη, δυο δυστυχήματα κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών που κόστισαν τη ζωή σε δυο ανθρώπους. Ένας άλλος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μετά από χτύπημα με κράνος που δέχτηκε κατά τη διάρκεια καυγά.

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Γαλλία δεν στιγματίστηκε μόνο από τα επεισόδια. Στο Ανεσί, ένας άνδρας 50 ετών έχασε τη ζωή του πέφτοντας σε κανάλι όπου το βάθος του νερού ήταν μικρό. Στο Σεν Φελίξ (Ουάζ) ένας άνδρας που πανηγύριζε ενώ οδηγούσε σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε πλάτανο. Τρία παιδιά, από 3 ως 6 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά όταν τα χτύπησε μοτοσικλέτα στο Φρουάρ.

Οι εικόνες της ντροπής στο Παρίσι

Άνθρωποι με σημαίες της Γαλλίας παντού, με καπνογόνα στα χρώματα της χώρας, με τη “Μασσαλιώτιδα” (σ.σ. τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας) να ακούγεται παντού, γιόρταζαν, φώναζαν, χαίρονταν την επιτυχία. Στην Αψίδα του Θριάμβου προβάλλονταν οι εικόνες των πρωταγωνιστών.

Ορισμένοι όμως είχαν άλλα σχέδια και αμαύρωσαν τα πάντα. Έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν εκεί για να τους απωθήσει. Όμως τα επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς και την αστυνομία δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Μαζί τους και οι εικόνες ντροπής.

4.000 αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στο χώρο όπου χιλιάδες Γάλλοι παρακολούθησαν τον τελικό, μεταφέρθηκαν στα Ηλύσια Πεδία. Οι 30 νεαροί εισέβαλαν περίπου τις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στο Drugstore Publicis στη Champs Elysees και άρπαξαν κυρίως μπουκάλια με κρασί και σαμπάνια, πριν διαλυθούν από αστυνομικούς. Άλλα τουλάχιστον δύο μικρά σούπερ-μάρκετ υπέστησαν λεηλασίες στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων.

Οι σποραδικές αψιμαχίες συνεχίστηκαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και νεαρούς που «τα έσπαγαν», πετώντας μπουκάλια ή καρέκλες. Σιγά σιγά, ο κόσμος έφυγε από τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και περίπου τα μεσάνυχτα οι αστυνομικοί έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να διαλύσουν τους ταραξίες.

Από μπουκάλια μέχρι καρέκλες. Και η αστυνομία δεν άργησε να κάνει χρήση χημικών και να απωθήσει τον κόσμο με κανόνια νερού.

Και ενώ η λεωφόρων των Ηλυσίων Πεδίων είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, ένας Γάλλος που ήθελε μόνο να γιορτάσει, με δάκρυα σε μάτια φώναζε: «έτσι θέλετε να πανηγυρίσετε;».

Νωρίτερα, ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε χτύπημα με κράνος κατά τη διάρκεια χειροδικίας, περίπου στις 21:10, κοντά στον χώρο όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος, ανέφερε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο άνδρας διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Αλλά δυστυχώς, η κατάκτηση του δεύτερου Μουντιάλ από τη Γαλλία αμαυρώθηκε… Και κανείς δεν σεβάστηκε ούτε εκείνους που ήθελαν πραγματικά να γιορτάσουν. Ούτε και τα μικρά παιδιά που βρέθηκαν στα Ηλύσια Πεδία μαζί με τους γονείς τους…

Επεισόδια κι αλλού

Φυσικά, επεισόδια δεν ξέσπασαν μόνο στο Παρίσι. Ένταση υπήρξε και σε άλλες πόλεις.

Στη Λιόν η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται από νωρίς το βράδυ γύρω από την πλατεία Μπελκούρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 άνθρωποι για να δουν τον τελικό σε γιγαντοοθόνη. Οι αψιμαχίες προκάλεσαν αναστάτωση και φυγή μέρους του πλήθους, καθώς οι καπνοί ενόχλησαν πολλούς. Τα σποραδικά επεισόδια συνεχίστηκαν ανάμεσα σε μικρές ομάδες νεαρών και αστυνομικούς κατά τόπους στο κέντρο της πόλης.

Στη Μασσαλία, ξέσπασαν διάφορα επεισόδια, κυρίως γύρω από το Παλιό Λιμάνι και τη fan zone. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπήρξαν πολλές ρίψεις αντικειμένων, «δύο μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν» και «10 άτομα προσήχθησαν». Αργότερα το βράδυ πάντως, αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

Στην Αζαξιό, ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της Γαλλίας και της Κροατίας μετά τη λήξη του αγώνα, ανέφεραν πυροσβέστες και οι υπηρεσίες της νομαρχίας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στο Στρασβούργο και στη Ρουέν, με νεαρούς να ανταλλάσσουν με αστυνομικούς αντικείμενα και δακρυγόνα αντιστοίχως, ενώ στην πρωτεύουσα της Σεν Μαριτίμ, προσήχθησαν επτά άνθρωποι.

https://youtu.be/FjL_maJHcVw

Υπήρχαν κι εκείνοι που γιόρτασαν με την ψυχή τους

Πριν ξεσπάσουν οι εικόνες ντροπής, τα Ηλύσια Πεδία και άλλες περιοχές στο Παρίσι αλλά και σε όλη τη Γαλλία είχαν μετατραπεί σε μια τεράστια ντισκοτέκ! Χιλιάδες Γάλλοι γιόρτασαν με την ψυχή τους το δεύτερο αστέρι στη φανέλα της Εθνικής τους ομάδας.

Από την «περιοχή των φαν» στον πύργο του Άιφελ μέχρι το κέντρο της Λιλ, της Λιόν, του Στρασβούργου ή της Μασσαλίας, το στάδιο του Μπορντό και τις πλατείες των χωριών, εκατομμύρια οπαδοί επιδόθηκαν σε ένα ξέσπασμα χαράς μετά το σφύριγμα της λήξης του τελικού απέναντι στην Κροατία (4-2).

«Νικήσαμε, νικήσαμε!» φώναζε το πλήθος στην περιοχή των φαν του Παρισιού. «Είναι θαυμάσιο, θαυμάσιο», φώναζε συγκινημένη η Μαρτίν, 58 ετών, που έχει πάει μαζί με την κόρη της και 90.000 άλλους οπαδούς που «πνίγονται» μες τις σημαίες και τα καπνογόνα.

Μερικά λεπτά αργότερα, τα Ηλύσια Πεδία ήταν κατάμεστα από κόσμο που κατέβηκε στους δρόμους για να γιορτάσει όλη νύχτα το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Το 1998, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν τον «πρόεδρο» Ζιντάν και την ομάδα του στην «πιο όμορφη λεωφόρο του κόσμου».

Εκεί όπου χτύπησαν οι τζιχαντιστές

Στο Παρίσι, στο μπαρ Carillon, ένα από τα σημεία των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015, ο ο Μπενουά Μπαρντέ, ένας νεαρός σύμβουλος πληροφορικής «όχι ιδιαιτέρως φαν του ποδοσφαίρου», πήγε για να γιορτάσει τον τίτλο με τους φίλους του και «να δείξω πως το Παρίσι δεν πεθαίνει ποτέ». «Το να είμαστε πρωταθλητές του κόσμου εδώ, είναι συμβολικό», έλεγε ενώ τα ποτήρια μπίρας πηγαινοέρχονταν συνεχώς. Κι εκείνος επίσης είχε αποφασίσει να κατευθυνθεί προς τα Ηλύσια Πεδία. Το 1998 «οι γονείς μου με είχαν βάλει για ύπνο στις 23:00 για να πάνε να γιορτάσουν στα Ηλύσια Πεδία. Αυτή τη φορά είναι η σειρά μου!» είπε.

Πολλοί νέοι ήθελαν με τη σειρά τους να ζήσουν το μεθύσι του 1998. «Είναι το πιο όμορφο καλοκαίρι της ζωής μου», δήλωσε η Μιριάμ, 17 ετών, που βρέθηκε στον Πύργο του Άιφελ.

Ο Κιλιάν, ο Αντουάν και τα άλλα παιδιά

Στο Μποντί, στην περιοχή του Παρισιού, το τελευταίο γκολ, από τον «μικρό» της ομάδας Κιλιάν Μπαπέ, ακολούθησε μία έκρηξη χαράς. «Ο Κιλιάν σούταρε, ο Κιλιάν σκόραρε, ο Κιλιάν χρυσό μπαλόνι, το Μποντί πρωταθλητής, το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία!» φώναζαν οι νεαροί τραγουδώντας το “I will survive”, τον ύμνο της εθνικής ομάδας το 1998.

«Είναι τρελό να βλέπεις όλον τον κόσμο να κατεβαίνει έτσι στους δρόμους. Δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα, ρατσισμός, όλος ο κόσμος είναι μαζί. Μόνο με το ποδόσφαιρο το βλέπεις αυτό», εκτίμησε ο Λουντοβίκ Γκενιάντ, ηλεκτρονικός, με μια φανέλα του Γκριεζμάν στην πλάτη.

Γιορτάζοντας τη νίκη σε ένα μπαρ στο κέντρο του Παρισιού, ο Τομά Μπαζί, 31 ετών, έκανε λόγο «για μια εμπιστοσύνη που ξαναβρήκαμε». «Είμαστε σε μία χώρα που αντιμετωπίζει πολλή οικονομική, κοινωνική πίεση. Έχουμε ανάγκη αυτό το παράθυρο ελπίδας», είπε, προβλέποντας ακόμη και ένα “baby boom” (αύξηση των γεννήσεων).

Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις