Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Unicef Γαλλίας και η Samu Social de Paris δημοσίευσαν σήμερα (10.10.2022) μία έκθεση, στην οποία αναλύουν τις σοβαρές συνέπειες της ζωής στο δρόμο για την ψυχική υγεία των παιδιών.
Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές της διάθεσης: η ευημερία των παιδιών που στερούνται το «προστατευτικό κουκούλι» ενός πραγματικού σπιτιού μπορεί να επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και στη μελλοντική ενήλικη ζωή τους, λένε οι δύο οργανισμοί. Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο επιβλαβείς μπορεί να είναι οι συνθήκες διαβίωσής του για την ψυχική υγεία του.
Μεταξύ αυτών των ανηλίκων, «μια μικρή μειονότητα είναι ανθεκτική που θα βγει από αυτό πιο δυνατή, αλλά η πλειονότητα θα πληρώσει ακριβό τίμημα», είπε στο AFP ο παιδοψυχίατρος Μπρουνό Φαλισάρ, ο οποίος παρείχε την τεχνογνωσία του στους συντάκτες της έκθεσης.
«Η ασφάλεια του περιβάλλοντος έχει σημαντική θεραπευτική δύναμη», συνοψίζει ο γιατρός, κατά τον οποίο «το να δώσεις στέγη σε έναν άστεγο λειτουργεί καλύτερα από το να του συνταγογραφείς φάρμακα».
Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Αυγούστου στη Γαλλία, ο οποίος αναφέρεται στην έκθεση, «περισσότερα από 42.000 παιδιά ζούσαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, σε αυτοσχέδια καταφύγια ή στο δρόμο».
Μόνο μια μειονότητα αυτών των ανηλίκων κοιμάται στο δρόμο, «Αλλά προσοχή! Η ζωή σε ξενοδοχείο ή σε εστία αστέγων έχει επίσης τεράστιες συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Unicef Γαλλίας, Αντελίν Χαζάν.
Κατάμεστοι, ανθυγιεινοί, επισφαλείς χώροι διαβίωσης μπορεί να γίνουν «πηγές ανησυχίας» και να επιβαρύνουν την αυτοεκτίμηση, τον ύπνο, τη διατροφή, το άγχος. «Θα έπρεπε να έχουμε ξενοδοχεία ειδικά για οικογένειες, όχι με ανθρώπους που πίνουν. Πρέπει να είμαστε ασφαλείς», λέει η 13χρονη Αντέλ, την οποία επικαλείται η έκθεση.
«Τρώω στο κρεβάτι μου», λέει από την πλευρά του ο 15χρονος Χούλιο, που ζει με την οικογένειά του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 9Χ2. Ένας μικρός χώρος όπου μπορεί να προκαλέσει ένταση η θέα «ενδοοικογενειακής βίας και καταστάσεων κακοποίησης», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να «ενισχύουν τα μέσα» των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που είναι «σημαντικά» απόντα από επαγγελματίες στη Γαλλία.