Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Γαλλία: “Πόλεμος” για την εργασιακή μεταρρύθμιση – Αντιδρούν τα συνδικάτα, πανηγυρίζουν οι εργοδότες

Γαλλία

Προσεχώς… κόλαση στη Γαλλία με αφορμή την εργασιακή μεταρρύθμιση, που παρουσιάστηκε σήμερα. Χαίρονται οι επιχειρηματίες, για «τέλος των συμβάσεων εργασίας» κάνουν λόγο τα συνδικάτα.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε σήμερα πως η μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα στη Γαλλία, η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της προεδρίας Μακρόν που περιλαμβάνεται σε πέντε διατάγματα, είναι «φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη».

Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα: τα διατάγματα ευνοούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη φιλοδοξία να τους δώσουν «έναν προσαρμοσμένο εργατικό κώδικα», όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάσθηκαν τα διατάγματα.

«Η εργασιακή μεταρρύθμιση δίνει την προτεραιότητα στις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

«Για πρώτη φορά, μια μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας δίνει την προτεραιότητα στις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό παρουσιάζοντας τη μεταρρύθμιση.

Τα κείμενα του νέου εργατικού κώδικα, τα οποία συντάχθηκαν με τη μεγαλύτερη μυστικότητα και παρουσιάσθηκαν σήμερα το πρωί στις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν στόχο να «κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια» για να καταπολεμήσουμε την ανεργία, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (CPME) Φρανσουά Ασλέν χαιρέτισε μια «ιδιαίτερα πραγματιστική» μεταρρύθμιση.

Αντιδρούν τα συνδικάτα

Ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέ δήλωσε πως «όλοι οι φόβοι» του συνδικάτου του σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα «επιβεβαιώθηκαν» μετά την παρουσίασή της σήμερα το πρωί στους κοινωνικούς εταίρους.

«Όλοι οι φόβοι που είχαμε επιβεβαιώθηκαν και ο επιπλέον φόβος είναι προφανής: πρόκειται για το τέλος των συμβάσεων εργασίας», δήλωσε καλώντας «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου», ημερομηνία που η CGT έχει οργανώσει κινητοποίηση.

«Αυτό που μας παρουσίαζαν σαν μια επανάσταση, είναι η συνέχεια αυτού που γινόταν προηγουμένως», πρόσθεσε ο Μαρτινέ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO, ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, δήλωσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «σημεία ασυμφωνίας» έπειτα απ’ αυτούς «τους τρεις μήνες των συνεννοήσεων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους και πως το συνδικάτο του «θα εξετάσει τώρα προσεκτικά τα κείμενα».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως υπάρχουν τρεις στήλες: τι επιτύχαμε, τι αποφύγαμε και σε τι διαφωνούμε, υπάρχουν στοιχεία και για τις τρεις», επανέλαβε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δικαιώθηκε «σε πολλά σημεία», ο γενικός γραμματέας του εργατικού συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση επειδή χάθηκε η ευκαιρία να κάνουμε τον κοινωνικό διάλογο κεντρικό στοιχείο της διακυβέρνησης των επιχειρήσεων», αλλά δεν κάλεσε σε διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις