Κόσμος

Γαλλία: Πολιτικό χάος μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ – Οι επόμενες κινήσεις Μακρόν

Σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο μπαίνει η Γαλλία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ. Μετά από μία σχεδόν εξάωρη συνεδρίαση, η εθνοσυνέλευση υπερψήφισε με 331 «ναι» την πρόταση μομφής της Αριστεράς, επισφραγίζοντας το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Η πλειοψηφία των μελών του σώματος τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά από από ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε στις 9:25 το βράδυ της Τετάρτης (04.12.2024) ώρα Ελλάδας.

Όπως σχεδόν είχε προεξοφληθεί, έπεσαν τίτλοι τέλους στην κυβέρνηση Μπαρνιέ, η οποία μέτρησε μόλις τρεις μήνες ζωής.

Υπέρ της πρότασης μομφής από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατά της κυβέρνησης ψήφισαν 331 βουλευτές σε σύνολο 574, ενώ χρειάζονταν μόνο 288 «ναι».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς, καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λε Πεν.

Lepen budget reuters

Κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και το «συμμαχικό» Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των κάθε φορά ομιλητών.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της Ακροδεξιάς με τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο – πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.

FRANCE REUTERS

Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε συνέχεια της ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Στις 9 το βράδυ της Πέμπτης (05.12.2024) ώρα Ελλάδας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό.

macron france reuters

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία μέσα στο 2024!

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.

Να σημειωθεί ότι με την ήττα της στη Βουλή, η κυβέρνηση – μειοψηφίας – του Μισέλ Μπαρνιέ έγινε η πρώτη που ανατρέπεται με πρόταση μομφής από το 1962 και την πιο βραχύβια κυβέρνηση της Πέμπτης Δημοκρατίας του Ζορζ Πομπιντού.

A general view shows the hemicycle as French Prime Minister Michel Barnier delivers a speech during a debate on two motions of no-confidence against the French government, tabled by the alliance of left-wing parties the "Nouveau Front Populaire" (New Popular Front - NFP) and the far-right Rassemblement National party, after the use by French government of the article 49.3, a special clause in the French Constitution, to push the budget bill through the National Assembly without a vote by lawmakers, at the National Assembly in Paris, France, December 4, 2024.  REUTERS

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μακρόν

Στον απόηχο αυτού του αποτελέσματος, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λε Πεν κάλεσε απόψε τον Γάλλο Πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτηση του. Αντιθέτως, ανέφερε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό να εργαστεί ούτως ώστε να καταλήξει σε έναν κρατικό προϋπολογισμό αποδεκτό για όλους.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) ζήτησε την παραίτηση Μακρόν, μετά την υπερψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI, Ματίλντ Πανό, αξίωσε «από τον Εμανουέλ Μακρόν να αποχωρήσει», ζητώντας «πρόωρες προεδρικές εκλογές».

Το μέλλον του Μακρόν, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2027, δεν συνδέεται, ωστόσο, με την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις της 4ης Δεκεμβρίου βαθαίνουν την πολιτική κρίση της Γαλλίας και σηματοδοτούν ένα σημαντικό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία εποχή που η Γερμανία βρίσκεται, επίσης, σε περίοδο πρόωρων εκλογών έως τον Φεβρουάριο και ελάχιστες εβδομάδες πριν επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

φωτογραφίες: REUTERS/Sarah Meyssonnier/Pool

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines