Κυριακή, 30 Ιουν.
30oC Αθήνα

Γαλλία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά τον θρίαμβο της Λε Πεν

Γαλλία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά τον θρίαμβο της Λε Πεν

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκηρύσσει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές από το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.

Σε μια σπάνια κίνηση – να απευθύνει διάγγελμα μετά από ευρωεκλογές – ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι διαλύει το κοινοβούλιο και προκηρύσσει εκλογές για τις 30 Ιουνίου, καθώς ήδη στελέχη από το κόμμα της Λε Πεν, όπως ο Ζορντάν Μπαρντελά, έθεταν θέμα πρόωρων εκλογών.

Συγκεκριμένα το ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν κερδίζει πάνω από το 31% των ψήφων και προηγείται στις ευρωεκλογές με διαφορά τουλάχιστον 16 μονάδων, σύμφωνα με exit polls των IFOP, Ipsos και OpinionWay, με τους κεντρώους του Μακρόν να έρχονται δεύτεροι με ποσοστό γύρω στο 15%.

“Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος“, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων “δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη“.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

 

Είναι ενδεικτικό της σπουδής του Μακρόν μετά το συντριπτικό για το κόμμα του αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ότι προκηρύσσει πρόωρες εκλογές σχεδόν ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης στη Γαλλία, το ποσοστό του Εθνικού Συναγερμού θα κινηθεί γύρω στο 32,4% που συνιστά θρίαμβο, με δεδομένο ότι το 2019 το κόμα της Λε Πεν είχε 23,34%.

Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις