Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Γαλλία προς Μπρουνέι: Μην προχωρήσετε στην θανατική ποινή για ομοφυλοφιλία και μοιχεία

Γαλλία προς Μπρουνέι: Μην προχωρήσετε στην θανατική ποινή για ομοφυλοφιλία και μοιχεία
photo Reuters

Η Γαλλία κάλεσε το σουλτανάτο του Μπρουνέι να μην προχωρήσει στην θέσπιση νομοθεσίας θανατικής ποινής για την ομοφυλοφιλία και την μοιχεία.

«Το Μπρουνέι ανακοίνωσε πως στις 3 Απριλίου 2019 τίθεται σε ισχύ ένας νέος ποινικός κώδικας, ο οποίος προβλέπει σωματικές τιμωρίες και τη θανατική ποινή για κατηγορίες κυρίως για ομοφυλοφιλία, αποστασία (σ.σ.: αποκήρυξη του ισλάμ), βλασφημία και μοιχεία», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γαλλία καλεί το Μπρουνέι να μην προχωρήσει σ’ αυτό το σχέδιο και να διατηρήσει το ντε φάκτο μορατόριο που επιβάλλει από το 1957 στην εκτέλεση των θανατικών ποινών», πρόσθεσε η Ανιές φον ντερ Μιλ σε ανακοίνωση όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα τονίζει πως η νομοθεσία αυτή «αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει το Μπρουνέι όσον αφορά τα δικαιώματα του Ανθρώπου, είτε στον ΟΗΕ είτε στους κόλπους της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η νέα νομοθεσία του πλούσιου μικρού πετρελαϊκού κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας προβλέπει την ποινή του λιθοβολισμού για την ομοφυλοφιλία και τη μοιχεία, καθώς και τον ακρωτηριασμό ενός χεριού ή ενός ποδιού για περιπτώσεις κλοπής.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε την Δευτέρα αυτές τις «βάρβαρες και απάνθρωπες ποινές» που προβλέπονται από τη νέα νομοθεσία στο Μπρουνέι και είχε ζητήσει επίσης την ακύρωση των διατάξεων αυτών.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει γενική κατακραυγή σε όλο τον κόσμο με τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και τον τραγουδιστή Έλτον Τζον να έχοτν ξεκινήσει εκστρατεία καλώντας σε μποϊκοτάζ εννέα πολυτελών ξενοδοχείων που συνδέονται με τον σουλτάνο του Μπρουνέι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις