Ενδεχομένως όχι άδικα με δεδομένη την παρακμή και υποχώρηση της Γαλλίας ως ισχυρής δύναμης. Όμως, να υποβιβάζεται η εκλογική διαδικασία για την εκλογή του ανθρώπου που θα αποτελεί σίγουρα τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, μάλλον αποτελεί μυωπική προσέγγιση.
Σήμερα (Κυριακή 20.11.2016) θα αποκλειστεί ένας από τους τρεις Νικολά Σαρκοζί, Αλαίν Ζιπέ ή Φρανσουά Φιγιόν που διεκδικούν να είναι υποψήφιοι της δεξιάς για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα αναδειχθούν οι δύο που την επόμενη Κυριακή θα παλέψουν ουσιαστικά για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι αναλύσεις στηριζόμενες σε έρευνες και μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Τι λέει το επικρατέστερο σενάριο; Με τα σημερινά δεδομένα που κρίνονται ως μη αναστρέψιμα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την επόμενη άνοιξη θα περάσουν ο επικεφαλής της δεξιάς και η Μαρί Λεπέν, η οποία ενδεχομένως στον πρώτο γύρο να καταλάβει και την πρώτη θέση με ποσοστό κοντά στο 30% των ψήφων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο δεύτερο γύρο οι δημοκρατικές δυνάμεις, όπως λέει η πολιτική δημοκρατική παράδοση, θα ψηφίσουν τον υποψήφιο της δεξιάς για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά.
Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως ο Αλαίν Ζιπέ, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν το φαβορί, υποχώρησε στη δεύτερη θέση μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό 29%, ενώ στην πρώτη αναρριχήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, με 30%.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για εκλογή που δεν αντέχει καμία πρόβλεψη για τους δύο που θα προκριθούν στο δεύτερο γύρο. Ουσιαστικά και οι τρεις ξεκινούν από την ίδια γραμμή για να αναδειχθούν οι δύο που θα κονταροχτυπηθούν την προσεχή Κυριακή.
Το πολιτικό προφίλ των τριών όπως το περιγράφει η έγκυρη γαλλική Le Monde είναι:
Αλαίν Ζιπέ: Εκθειάζει τη γαλλική ταυτότητα και υπόσχεται μία Γαλλία λαϊκή και ήρεμη, ικανή να ενσωματώσει τη μουσουλμανική κοινότητα και να διατηρήσει τη θέση της στην παγκοσμιοποίηση. Στο πέρασμα των χρόνων έφτασε να μοιάζει με Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη.
Νικολά Σαρκοζί: Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας αποκαλείται βοναπαρτιστής (δηλαδή ισχυρή εξουσία τους ενός ανδρός), υποστηρικτής των επιχειρηματιών, υπέρ της γαλλικής ταυτότητας, επικριτής της μετανάστευσης και του Ισλάμ. Τελευταία πήρε και ακροδεξιές θέσεις για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν.
Φρανσουά Φιγιόν: Ενσαρκώνει τη συντηρητική δεξιά της επαρχίας. Είναι αντιαμερικάνος, φιλορώσσος και υποστηρικτής του Χριστιανισμού της Ανατολής, δηλαδή των Ορθοδόξων, φλερτάρει με τον πολιτικό καθολικισμό που φαίνεται πως συγκροτείται στη Γαλλία μετά την αμφισβήτηση του γάμου των ομόφυλων και προτείνει ριζικό οικονομικό πρόγραμμα με νεοφιλελεύθερες θέσεις που μοιάζουν με εκείνες του νεοφιλελευθερισμού της δεκαετίας του 1980.
Πάντως και οι τρεις έχουν βγει από την ίδια πολιτική μήτρα, το γκωλικό RPR.
Στις κάλπες των προκριματικών εκλογών μπαίνουν όμως κι άλλοι υποψήφιοι. Εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί, τον Αλέν Ζιπέ και τον Φρανσουά Φιγιόν, το χρίσμα της Δεξιάς διεκδικούν (με μηδαμινές πιθανότητες εκλογές) και οι: Ναταλί Κοσκιουσκό-Μοριζέ, Μπρούνο Λε Μερ και Ζαν Φρεντερίκ – Πουαζόν.
Φωτογραφίες: Reuters