Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Γαλλία: Ψηφίστηκε ο νόμος περί ασύλου και μετανάστευσης μετά από μια “εκρηκτική” συνεδρίαση

Γαλλία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ψηφίστηκε εν τέλει κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε από την Εθνοσυνέλευση στην Γαλλία ο νόμος περί ασύλου και μετανάστευσης, έπειτα από μια εβδομάδα έντονων αντιθέσεων που εκφράστηκαν ακόμη και από το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Έπειτα από 61 ώρες έντονων συζητήσεων, το νομοσχέδιο “για μια ελεγχόμενη μετανάστευση, ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου και μια επιτυχημένη ενσωμάτωση” ψηφίστηκε κατ’άρθρον από την Βουλή στην Γαλλία με 228 ψήφους υπέρ, έναντι 139 κατά και 24 αποχές.

Πώς ψήφισε η Γαλλία

Οι Ρεπουμπλικάνοι (δεξιά) και όλη η αριστερά ψήφισαν κατά, όπως και οι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Με το κείμενο αυτό μειώνονται οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου, διπλασιάζεται ο χρόνος κράτησης των παράνομων μεταναστών και εισάγεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για παράνομη είσοδο στη Γαλλία, σύμφωνα με το BBC.

Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό επιταχύνει τη διαδικασία της αίτησης ασύλου, σύμφωνα και πάλι με το βρετανικό δίκτυο.

Ωστόσο για πρώτη φορά από την εκλογή του Μακρόν το 2017, σύμφωνα με το AFP, ένας βουλευτής του κόμματός του LREM, ο πρώην σοσιαλιστής Ζαν-Μισέλ Κλεμάν, ψήφισε κατά. Απειλούμενος με διαγραφή από το κόμμα του, ο Κλεμάν προτίμησε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από το κόμμα.

Δεκατέσσερις άλλοι βουλευτές του Μακρόν απείχαν, σε σύνολο 312 στην Εθνοσυνέλευση.

Η Γερουσία αναμένεται να πάρει την σκυτάλη τον Ιούνιο, όπου η πλειοψηφία της δεξιάς έχει ήδη δεσμευτεί να τροποποιήσει το νομοσχέδιο αυτό σε μεγάλο βαθμό.

“Δίκαιο κείμενο”

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ χαιρέτισε την υιοθέτηση ενός “δίκαιου κειμένου”. Από την έναρξη των συζητήσεων, πριν από μια εβδομάδα, είχε ήδη ταχθεί υπέρ “της ανάγκης να αντιδράσουμε” για να περιοριστεί “μια μαζική μετανάστευση” και “ταυτοχρόνως” να υπάρξουν εγγυήσεις για το δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου, που είναι “ιερό” στη Γαλλία.

“Δεν μπορούμε να αναλάβουμε όλη τη δυστυχία του κόσμου”, είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία κατέγραψε λίγα περισσότερα από 100.000 αιτήματα ασύλου το 2017, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, και χορήγησε άσυλο στο 36% από αυτούς που έκαναν αίτηση. Η χώρα είχε σχεδόν έξι εκατομμύρια μετανάστες το 2014.

Το ευαίσθητο αυτό πάντα θέμα της μετανάστευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές πέρυσι, αναδεικνύοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών την επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Την ώρα που η δεξιά και η άκρα δεξιά καταγγέλλουν την “ελαστικότητα” ενός “μικρού νόμου” και μιλούν για νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών, η αριστερά παραμένει αντίθετη στον “απάνθρωπο” αυτόν νόμο, αντιτιθέμενη ιδιαίτερα στον διπλασιασμό της μέγιστης διάρκειας κράτησης, η οποία αυξάνεται στις 90 ημέρες, ενώ εξακολουθεί να είναι δυνατό “να βρίσκονται παιδιά πίσω από τα συρματοπλέγματα”.

Σε μια χειρονομία καλής θέλησης το νομοσχέδιο αυτό μειώνει την ποινή που προβλέπεται για αυτούς που βοηθούν τους παράνομους μετανάστες που χρειάζονται βοήθεια και διαπράττουν “το πλημμέλημα της αλληλεγγύης”. Το σχετικό άρθρο προβλέπει εφεξής “εξαιρέσεις”, κυρίως όταν πρόκειται για την παροχή φροντίδας, στέγης ή τροφής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις