Site icon NewsIT

Γαλλία: Ψηφίζει νόμο κατά των fake news – Αντιδρούν κόμματα και δημοσιογράφοι

07.06.2018 | 18:15
Γαλλία: Ψηφίζει νόμο κατά των fake news – Αντιδρούν κόμματα και δημοσιογράφοι

Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα fake news συζητά σήμερα Πέμπτη η γαλλική εθνοσυνέλευση – Για απόπειρα λογοκρισίας κάνουν λόγο ομάδες πολιτών και δημοσιογραφικές ενώσεις.

Ένα νομοσχέδιο κατά των fake news, των ψευδών ειδήσεων στα ΜΜΕ, καλείται να εγκρίνουν σήμερα οι Γάλλοι βουλευτές και οι συζητήσεις είναι έντονες, σημειώνει η Liberation. Ορισμένοι επικρίνουν την αοριστία του ορισμού των fake news και κάνουν λόγο για πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου. Άλλοι επισημαίνουν το γεγονός ότι υφίστανται ήδη νομοθετικά εργαλεία κατά της δυσφήμησης από τα ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση είχε αρχικά τιτλοφορηθεί “κατά των ψευδών πληροφοριών” και στη συνέχεια μετονομάστηκε για να στοχεύσει «τη χειραγώγηση της πληροφόρησης”. Αυτή η αλλαγή ονομασίας αποφασίσθηκε ώστε να αντιστοιχεί καλύτερα με τον δηλωμένο στόχο του, που είναι η αντίδραση στις “επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης” που διεξάγονται κυρίως από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Liberation, το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της δυσκολίας της γαλλικής κυβέρνησης να αναδείξει ένα νομοσχέδιο το οποίο επιθυμεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά είναι πολύ αμφιλεγόμενο.

Τι περιέχει το νομοσχέδιο;

Ο πρώτος άξονάς του, που προκαλεί και τις περισσότερες συζητήσεις, συστήνει δύο “εργαλεία” για τη μάχη κατά της διάδοσης σε μεγάλη κλίμακα ψευδών πληροφοριών. Τα “εργαλεία” αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, τρεις μήνες πριν από τον πρώτο γύρο και μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα απαιτείται περισσότερη διαφάνεια από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Facebook ή το YouTube σχετικά με τις διαφημίσεις τους. Θα πρέπει να δηλώνουν την ταυτότητα των πελατών που θα τους έχουν πληρώσει, καθώς και το ποσό που έχουν λάβει για να προωθήσουν “περιεχόμενα πληροφόρησης που συνδέονται με μια συζήτηση γενικού ενδιαφέροντος”.

Το άλλο εργαλείο, νομικό αυτό, αφορά τη διανομή μιας ψευδούς πληροφορίας. Κατά την ίδια προεκλογική περίοδο, ένας δικαστής θα μπορεί να επιληφθεί και, μέσα σε 48 ώρες, να “ζητήσει όλα τα αναλογικά και απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει” η διάδοση αυτής της ψευδούς πληροφορίας.

Στο στόχαστρο το “Russia Today”

Εξάλλου το νομοσχέδιο αυξάνει τις κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει το Ανώτερο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (CSA) της Γαλλίας σε εγχώρια ραδιοτηλεοπτικά μέσα “που ελέγχονται από ένα ξένο κράτος ή βρίσκονται υπό την επιρροή αυτού του κράτους” και καθίστανται ένοχα για μια ψευδή πληροφορία. Εμμέσως ο στόχος εδώ είναι το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Russia Today (RT).

Το νομοσχέδιο αυτό είναι επικίνδυνο;

Οι συζητήσεις θα είναι πολύ έντονες, καθώς οι πολιτικοί όπως οι Ζαν Λικ Μελανσόν, Ερίκ Σιοτί και Μαρίν Λεπένδεν είναι οι μόνοι που εκφράζουν ανησυχία. “Δεν μας σοκάρει το να μπορεί να αποφαίνεται ένας δικαστής για κάτι που είναι προδήλως ψευδές, όμως αν θα πρέπει κάτι να ελεγχθεί για να φανεί αν είναι η μοιάζει αληθές, αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα”, εξηγεί στη Liberation ο Κριστόφ Ντελουάρ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Και μπορεί να αντιφάσκει με τη δημοσιογραφική αρχή της προστασίας των πηγών, προσθέτει.

Πηγή: Liberation

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version