Στο... μάτι του κυκλώνα των διαδηλώσεων ο Μακρόν, για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Επεισόδια και τεράστια προσέλευση κόσμου σε πολλές πόλεις στη Γαλλία.
«Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι» κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους στη Γαλλία. Διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα, όπως ανέφερε ο Φιλίπ Μαρτινέζ. Πρόκειται για τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1.
Στο Παρίσι, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε τουλάχιστον 60.000, σύμφωνα με τον ίδιο.
Από την έναρξη της διαδήλωσης στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Μαρτινέζ είχε κρίνει ότι: “Πρόκειται για μια πρεμιέρα κινητοποιήσεων που θα στεφθεί με επιτυχία». «Στο πλαίσιο μιας πρεμιέρας, είναι μια καλή πρεμιέρα» επισήμανε μιλώντας στο Europe 1.
«Δεδομένων όσων μου μετέφεραν από το τηλέφωνο, ήταν μια δυναμικού χαρακτήρα κινητοποίηση. Με διαδηλωτές που προέρχονταν από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις» εξήγησε ο ίδιος, αναφερόμενος στα μέλη των ενώσεων FO και CDFT που βρίσκονταν μεταξύ των διαδηλωτών. Σημειώνεται, πάντως, πως το συνδικάτο τους δεν απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στις πορείες.
Στο Παρίσι η αστυνομία υπολογίζει ότι ο αριθμός των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους ανέρχεται σε 24.000. «Η αστυνομία είχε κάνει προβλέψεις για 10.000 διαδηλωτές. Το κάνουν όπως οι μετεωρολόγοι, προβλέπουν προτού γίνουν οι διαδηλώσεις» σημείωσε σε ειρωνικό τόνο ο Μαρτινέζ.
Η CGT εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την 21η Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης των διατάξεων της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο.
Επεισόδια στη διαδήλωση στη Γαλλία!
Η διαδήλωση στη Γαλλία, ωστόσο, δεν ήρθε… αναίμακτα. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με νεαρούς κουκουλοφόρους στο περιθώριό της. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.
Δείτε βίντεο από τα επεισόδια
Η διαδήλωση σταμάτησε αρκετές φορές εξαιτίας των επεισοδίων αυτών, κυρίως στο ύψος της λεωφόρου ντε λ’ Οπιτάλ.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί “έκαναν χρήση δακρυγόνων”. Προσπάθησαν επίσης να διαλύσουν τους νεαρούς ταραξίες με νερό υπό πίεση. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για περίπου “300 άτομα με κουκούλες”. Προκάλεσαν μικρές ζημίες, κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων και σε διαφημιστικά ταμπλό.
Τι συνέβη στο Παρίσι
Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε σε εορταστική ατμόσφαιρα από την πλατεία της Βαστίλλης. Κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ’ Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς. Κάποιοι από αυτούς ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και πολιτικές προσωπικότητες. Για παράδειγμα ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Επίσης ο Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Τέλος, βουλευτές των Ανυπότακτων, μεταξύ των οποίων ο Αλεξί Κορμπιέρ.
Στα πανό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν για μια ακόμη φορά στόχος για τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή. Σε αυτές υποσχέθηκε να μην υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». «Εμπρός οι τεμπέληδες!» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».
Στη Μασσαλία, η νομαρχία μέτρησε 7.500 διαδηλωτές και οι οργανωτές 60.000. Ήταν 4.800 στη Ρεν, σύμφωνα με τη νομαρχία, 10.000 σύμφωνα με τη CGT, μεταξύ 4.850 και 12.000, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Μπορντό… Στη Νίκαια, η CGT χαιρέτισε μια κινητοποίηση πρωτοφανή για την πόλη από το 2006 και τις διαδηλώσεις κατά της σύμβασης πρώτης πρόσληψης.
Μακρόν: «Θα επιμείνουμε»
Το διακύβευμα είναι σημαντικό για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ελπίζει πως: “Αυτή η μεταρρύθμιση θα μας κάνει να κερδίσουμε τη μάχη της μαζικής ανεργίας”. Και η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως: Στα επιδόματα ανεργίας, τη μαθητεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και τις συντάξεις.
«Θα επιμείνουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, όταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέ δήλωσε πως «η κοινωνική συζήτηση δεν μετριέται μόνο στον δρόμο και στη διαδήλωση».
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτήθηκε επίσης από απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία και παρουσιάσθηκαν προβλήματα στις μεταφορές ιδιαίτερα στη Νίκαια, όπου δεν κυκλοφόρησε κανένα λεωφορείο και κανένα τραμ, στις περιφέρειες Ιλ-ντε-Φρανς και Καμπανίας-Αρδεννών, καθώς και στα δρομολόγια των πλοίων ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ στη Μάγχη.
Ο πύργος του Άιφελ παρέμεινε ανοικτός για τους επισκέπτες, αλλά μόνο μέχρι τον δεύτερο όροφο, καθώς απεργούσε μέρος του προσωπικού του.
Πολλά Λύκεια του Παρισιού και των προαστίων του αποκλείσθηκαν εν μέρει ή για λίγο από τους μαθητές, αλλά χωρίς να σημειωθούν βίαια επεισόδια.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters