Κυριακή, 7 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Γαλλία: Στο 59,71% η συμμετοχή στις 5 το απόγευμα – Ρεκόρ από το 1981

Γαλλία: Στο 59,71% η συμμετοχή στις 5 το απόγευμα – Ρεκόρ από το 1981

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι να κλείσουν οι κάλπες των εκλογών στη Γαλλία, στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Κυριακής (07.07.24), με την Ευρώπη να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», περιμένοντας το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα.

Στο 59,71% βρισκόταν στις 17.00 τοπική ώρα η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, είναι υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όταν την αντίστοιχη ώρα ήταν στο 59,39%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1981.

Στις εκλογές του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,11%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο.

Eκτιμάται λοιπόν ότι η αποχή θα είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών στην Γαλλία.

Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο. Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία, και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, Δευτέρα (07.07.24). 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις