Η Μαρίν Λε Πεν επιχειρεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα να «λειάνει» κάποιες θέσεις του ακροδεξιού κόμματός της «Εθνικός Συναγερμός», όπως η στάση της απέναντι στη Ρωσία, ενόψει των εκλογών της 30ής Ιουνίου, αλλά και των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2025.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα του Politico που ανέφερε ότι η Λε Πεν απέσυρε από το πρόγραμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN) τις θέσεις της για στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και για αποχώρηση από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο το παρελθόν της φαίνεται πως «κυνηγάει» την Μαρίν Λε Πεν, καθώς – όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μανώλης Σπινθουράκης – δημοσίευμα της γαλλικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Mediapart «υπενθυμίζει» τους στενούς δεσμούς που είχε ο Εθνικός Συναγερμός με το καθεστώς Πούτιν – τουλάχιστον μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Υπενθυμίζοντας ότι τόσο η Μαρίν Λε Πέν όσο και παλαιότερα ο πατέρας της είχαν εξασφαλίσει ρωσικά δάνεια για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος τους, καθώς και τις εξαιρετικά συχνές επαφές που είχαν στη Μόσχα τόσο με τον Πούτιν όσο και με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι κατά το παρελθόν τουλάχιστον δεκαπέντε υποψήφιοι του RN συμμετείχαν σε αποστολές εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία ή στην Κριμαία, που συνήθως ήταν χρηματοδοτούμενες από τη Ρωσία και είχαν επικριθεί ως αποστολές νομιμοποίησης των αμφιλεγόμενων εκλογικών διαδικασιών του καθεστώτος Πούτιν.
Επισημαίνεται επίσης ότι παρά την καταδίκη της εισβολής το 2022, η Λε Πέν παρέμεινε κατά βάση ευνοϊκή προς τη Ρωσία, αντιτιθέμενη στις ενεργειακές κυρώσεις και στην αποστολή επιθετικών όπλων στην Ουκρανία.
Αναφέρεται τέλος ότι υποψήφιοι του RN, όπως ο Πιέρ Ζεντιγιέ και ο Ζακ Μιάρ πρόβαλλαν και προβάλλουν φιλορωσικές απόψεις και αναπτύσσουν ποικίλες δραστηριότητες, υποστηρίζοντας το καθεστώς του Πούτιν σε διάφορα επίπεδα.