Site icon NewsIT

Γαλλία: Θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν

17.09.2024 | 14:41
Γαλλία: Θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν

French President Emmanuel Macron attends a ceremony to commemorate the 80th anniversary of the liberation of the village Bormes-les-Mimosas, France, August 17, 2024. REUTERS/Manon Cruz/Pool

Πέρασε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν

Το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, θεώρησε αποδεκτό σήμερα το αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές της Αριστεράς, κυρίως από το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας, για εκκίνηση της διαδικασίας έκπτωσης του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατόπιν αυτού θα ακολουθήσει συζήτηση στη νομική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο οι περισσότεροι Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι είναι σχεδόν αδύνατον η διαδικασία αυτή να οδηγήσει στην έκπτωση του νυν προέδρου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Ο τελών χρέη πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ από το χώρο της ακροδεξιάς η Μαρίν Λε Πεν δήλωσε πως η διαδικασία έκπτωσης του Γάλλου προέδρου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της πολυδιάσπασης των κομμάτων της αριστεράς.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την Le Monde, τώρα που η διαδικασία μομφής έχει κριθεί αποδεκτή από το Προεδρείο της Συνέλευσης, εναπόκειται στη Νομική Επιτροπή να αποφασίσει. Εάν επικυρώσει την πρόταση, η ενδιαφερόμενη συνέλευση πρέπει να την εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων εντός δεκαπέντε ημερών και χρειάζεται την υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν κάτι που είναι απίθανο.

Επίσης, μια νομολογία του Συνταγματικού Συμβουλίου, που χρονολογείται από το 2014, σχετικά με τον οργανικό νόμο σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 68 του Συντάγματος, διευκρινίζει ότι τίποτα δεν υποχρεώνει την εν λόγω επιτροπή να αποφανθεί επί ενός τέτοιου κειμένου. Το προεδρείο της Νομικής Επιτροπής μπορεί ακόμη και να επιλέξει να μην το συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξή του.

Αλλά η πρόταση ψηφίσματος δεν τελειώνει εκεί: στη συνέχεια αποστέλλεται στο άλλο σώμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα – διαβούλευση με τη Νομική Επιτροπή και ψηφοφορία εντός δύο εβδομάδων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σχεδόν αδύνατο, επειδή η αριστερά είναι σε μεγάλο βαθμό μειοψηφία στη Γερουσία.

Άρα η κίνηση αυτή έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχει, καθώς η Αριστερά είναι μειοψηφία στην επιτροπή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version