Κόσμος

Γαλλία: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της θάλασσας!

Αιχμηρή ανακοίνωση από τη Γαλλία, μόλις 3 μέρες πριν τη Σύνοδο του Βερολίνου. Επισημαίνει ότι η συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μνημόνιο συνεργασίας Άγκυρας - Τρίπολης αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της ΕΕ, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζει το Παρίσι. Προς μετωπική σύγκρουση Μακρόν - Ερντογάν την Κυριακή στο Βερολίνο.

Με “άγριες διαθέσεις” φαίνεται πως θα πάει ο Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη. Τουλάχιστον αυτό τεκμαίρεται από την οξύτατη ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που απορρίπτει την Συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ για τα θαλάσσια σύνορα στην Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα η Γαλλία στηλιτεύει εκ νέου το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Στην απάντησή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα