Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφαλίζει το 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταξύ 9% και 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos-Sopra Steria για τα France Télévisions/Radio France, LCP-Public Sénat, France 24, του Kantar Sofres-Onepoint για τα TF1/RTL/LCI και του Elabe για τα BFMTV/RMC.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για έδρες από τους δημοσκόπους στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).
Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.
Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI.
Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.
Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια επίδοση 13% έως 14%, που απέχει πολύ από το σκορ της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).
Για το FN είναι μια απογοήτευση: το όριο των 15 βουλευτών για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα είχε αποτελέσει από καιρό τον ελάχιστο στόχο. Στις προεδρικές εκλογές, η ηγέτης του Εθνικού Μπετώπου είχε πράγματι ξεπεράσει το 50% σε 45 περιφέρειες κατά τον δεύτερο γύρο.
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.
Έπειτα από μια υποτονική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας το REM αύξησε σαφώς την απόσταση από τους αντιπάλους του, η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο).
Το τελικό ποσοστό αποχής αναμένεται να φθάσει το 50% σύμφωνα με το Ifop, το 50,5% σύμφωνα με το Ipsos και το Kantar Sofres, το 51% σύμφωνα με το Elabe, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές που δόθηκαν στη δημοσιότητα τρεις ώρες πριν από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις μεγάλες πόλεις στις 20:00 ώρα Γαλλίας.
Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ