Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε μεγάλο μέρος του νόμου για την μετανάστευση, και κυρίως τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί τον Δεκέμβριο υπό την πίεση της ακροδεξιάς, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικά.
Έναν μήνα μετά τη χαοτική έγκριση του νόμου από το Κοινοβούλιο της Γαλλίας, οι εννέα «Σοφοί» του συνταγματικού συμβουλίου, που αποφαίνονται για τη συνταγματικότητα ή μη των νόμων, ανέστειλαν τα περισσότερα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα: τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών για τους μη Ευρωπαίους αλλοδαπούς, τη σκλήρυνση των κριτηρίων για την επανασύνδεση οικογενειών, τη «ρήτρα επιστροφής» των φοιτητών στην πατρίδα τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υποστήριξε στην πλατφόρμα Χ ότι «το συνταγματικό συμβούλιο επικύρωσε τον νόμο στο σύνολό του» και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της «τη διαγραφή πολλών άρθρων που προστέθηκαν στο Κοινοβούλιο, επειδή δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία». Η διαγραφή αυτή ήταν αναμενόμενη –και για ορισμένους στην κυβέρνηση επιθυμητή– επειδή, καθ’ ομολογία του ίδιου του Νταρμανέν, πολλά άρθρα ήταν «εμφανώς αντίθετα με το Σύνταγμα».
«Μόνη λύση το δημοψήφισμα»
Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, ο Ζορντάν Μπαρντελά, έκανε λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα με την υποστήριξη του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας».
«Ο νόμος για τη μετανάστευση είναι θνησιγενής. Η μόνη λύση είναι το δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό», επέμεινε ο Μπαρντελά, ο οποίος έκανε λόγο για «ιδεολογική νίκη» όταν υιοθετήθηκε το κείμενο από το Κοινοβούλιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με βάση την απόφαση του Συνταγματικού συμβουλίου, τα 35 από τα 86 άρθρα του νομοσχεδίου καταργούνται πλήρως ή μερικώς. Οι δικαστές έκριναν ότι τα 32 από αυτά δεν είχαν θέση στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, αλλά θα μπορούσαν να επανεισαχθούν αργότερα σε άλλα νομοσχέδια.
«Πετύχαμε νίκη απόψε» ανέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Ζαν-Κλοντ Σαμουγιέ. Άλλες οργανώσεις, συλλογικότητες και συνδικάτα είχαν επίσης καταγγείλει έναν νόμο που «καταπατά τα δικαιώματα των εξόριστων ανθρώπων». Ο συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αριστερά), σχολίασε ότι αυτός ο «ακρωτηριασμένος» νόμος στερείται κάθε νομιμότητας και η κυβέρνηση θα πρέπει να τον αποσύρει.
Το πολύ αμφιλεγόμενο μέτρο που παρέτεινε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να κατοικεί ένας μη Ευρωπαίος στη Γαλλία για να δικαιούται ορισμένα επιδόματα (οικογενειακό, στέγασης κλπ) καταργήθηκε εντελώς. Το ίδιο και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επανένωση οικογενειών (ο μετανάστης θα έπρεπε να κατοικεί μόνιμα στη Γαλλία επί 24 μήνες αντί για 18), η «ρήτρα επιστροφής» των ξένων φοιτητών και η κατάργηση της αυτόματης χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία.
Στο νομοσχέδιο διατηρούνται πάντως ορισμένα από τα μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας για την απέλαση καταδικασθέντων αλλοδαπών. Επικυρώθηκε επίσης το άρθρο για τη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών που απασχολούνται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γαλλία κατά του νόμου αυτού.