Οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολλών συνδικάτων, ζητούν την άμεση άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που τέθηκε σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και την απόσυρση του σχεδίου στέρησης της ιθαγένειας για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες.
Αυτά τα μέτρα «πλήττουν και υπονομεύουν τις ελευθερίες μας στο όνομα μιας υποθετικής ασφάλειας» επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου των μκο. Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην παραίτηση την Τετάρτη της υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά που έκανε λόγο για μια «μείζονα πολιτική διαφωνία» με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
Στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ έως το Παλέ Ρουαγιάλ. Μεταξύ αυτών η Κρις, μία γυναίκα που έθεσε το εξής ερώτημα: «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έως πότε; Το τέλος του Ντάες; Σε 10 χρόνια; Ποτέ; Πρέπει να μπει ένα όριο, κυρίως γιατί το νομικό μας οπλοστάσιο είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό επαρκές».
Μια άλλη διαδηλώτρια, η Καμίλ, επισήμανε από την πλευρά της ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει τη στέρησης της υπηκοότητας των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες είναι ένα «ρατσιστικό μέτρο που καθιστά σαφές ότι ορισμένοι είναι περισσότεροι Γάλλοι σε σύγκριση με άλλους».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ