Κόσμος

Γαλλία – Υπόθεση Πελικό: Το δικαστήριο έδωσε το «οκ» σε κοινό και δημοσιογράφους κατά την προβολή βίντεο και φωτογραφιών

Ανοίγει τις πύλες του στους δημοσιογράφους και το κοινό το δικαστήριο όπου διεξάγεται η «δίκη του αιώνα» στην Γαλλία με κατηγορούμενο τον Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος νάρκωνε και βίαζε μαζί με άλλους 50 κατηγορούμενους τη σύζυγό του, Ζιζέλ.

Το δικαστήριο του Μαζάν στη Γαλλία, όπου εκδικάζεται από τον Σεπτέμβριο η υπόθεση του Ντομινίκ Πελικό, αποφάσισε σήμερα (04.10.2024) να επιτρέψει στους δημοσιογράφους και στο κοινό να είναι παρόντες στην προβολή των βίντεο και των φωτογραφιών που χρησιμοποιούνται κατά την εξέλιξη της δίκης.

Το δικαστήριο αναθεώρησε την αρχική απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου Ροζέ Αρατά κάνοντας δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του θύματος που χαρακτηρίζουν «νίκη» την σημερινή απόφαση.

Η προβολή του οπτικού αυτού υλικού θα ακολουθεί ανακοίνωση που θα επιτρέπει στα ευαίσθητα άτομα και στους ανηλίκους να αποχωρούν από την αίθουσα, διευκρίνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου προσθέτοντας ότι η προβολή αυτή δεν θα είναι «συστηματική» και δεν θα γίνεται παρά μόνο όταν θα είναι αναγκαίο για να παρουσιασθεί η αλήθεια έπειτα από αίτημα της μίας εκ των δύο πλευρών.

Από την έναρξη της δίκης στις 2 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν παρόντα τα μέλη του δικαστηρίου, οι διάδικες πλευρές και οι δημοσιογράφοι. Το κοινό παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις μέσω αναμετάδοσης σε διπλανή αίθουσα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, κατά την τρίτη εβδομάδα της δίκης στην Αβινιόν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απαγόρευσε την προβολή του οπτικού υλικού στους δημοσιογράφους και στο κοινό εξηγώντας ότι οι εικόνες είναι «αισχρές και σοκαριστικές». Από τότε και μέχρι σήμερα, μόνο τα μέλη του δικαστηρίου και οι διάδικες πλευρές είχαν την άδεια να δουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες.

Πέντε ημέρες αργότερα, οι συνήγοροι της Ζιζέλ Πελικό ζήτησαν εκ νέου την άρση της απαγόρευσης στο όνομα της μάχης που εκείνη δίνει κατά της σεξουαλικής βίας.

Η Ζιζέλ Πελικό υπήρξε επί μία δεκαετία θύμα βιασμού από τον σύζυγό της και δεκάδες άνδρες που εκείνος συναντούσε μέσω του Ιντερνετ. Νάρκωνε την σύζυγό του με ισχυρά αγχολυτικά και την βίαζε ή την παρέδιδε για να βιαστεί. Η ίδια ήταν εξ αρχής αντίθετη με την διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών. Το δικαστήριο είχε επίσης πάρει θέση υπέρ της ανοικτής δίκης μέχρι την απόφαση της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Για την Ζιζέλ Πελικό, το κακό έχει γίνει», δήλωσε σήμερα ένας από τους συνηγόρους της, ο Στεφάν Μπαντονό. «Αλλά αν αυτές οι ίδιες συζητήσεις, μέσω της δημοσιότητάς τους, επιτρέψουν να αποφευχθεί άλλες γυναίκες να περάσουν τα ίδια, τότε θα βρει νόημα στα δεινά της».

Αντίθετα, πολλοί συνήγοροι των 50 συγκατηγουρουμένων του Πελικό αντιτάχθηκαν σφοδρά στην προβολή του οπτικού υλικού παρουσία των δημοσιογράφων και του κοινού.

«Η δικαιοσύνη δεν το έχει ανάγκη αυτό για να λειτουργήσει, για ποιον λόγο να υπάρξουν αυτές οι εμετικές προβολές; Είχαμε μία προβολή στην πρώτη περίπτωση. Δεν αρκεί μία ταινία;», δήλωσε ο Ολιβιέ Λαντέλμ, χωρίς να εισακουστεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα Φραγκίσκου και οι αλλαγές στο τελετουργικό της κηδείας του
Ο Ποντίφικας ζήτησε να μην εκτεθεί το σώμα του σε δημόσιο προσκύνημα, αλλά να μπει σε φέρετρο και να μην ταφεί στην κρύπτη του Βατικανού του Αγίου Πέτρου, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό