Τρίτη, 8 Οκτ.
20oC Αθήνα

Γαλλία: Ζητά την άμεση απελευθέρωση της ανθρωπολόγου Φαριμπά Αντελχάχ από το Ιράν

Γαλλία

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα την επιβολή κάθειρξης έξι ετών στη Γαλλοϊρανή ανθρωπολόγο Φαριμπά Αντελχάχ για “συνωμοσία με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια» του Ιράν και ζήτησε από την Τεχεράνη, την άμεση απελευθέρωσή της.

«Η καταδίκη αυτή, δε στηρίζεται σε οποιοδήποτε σοβαρό στοιχείο ή γεγονός και είναι έτσι, μία πολιτική απόφαση» ανέφερε μία ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Παροτρύνουμε τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα την κυρία Αντελχάχ», αναφέρει η Γαλλία.

Η Γαλλοΐρανή ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού η Φαριμπά Αντελχάχ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2019. 

Η Γαλλία είχε ανακοινώσει στις 15/7/2019 ότι προέβη “σε διαβήματα προς τις ιρανικές αρχές για να αποσπάσουν από την πλευρά τους πληροφορίες για την κατάσταση και τις συνθήκες σύλληψης της Φαριμπά Αντελχάχ και να ζητήσουν πρόσβαση σε προξενική προστασία, αλλά δεν έλαβαν καμιά ικανοποιητική απάντηση”.

“Η Γαλλία καλεί τις ιρανικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως για την κατάσταση της Αντελχάχ και τους επαναλαμβάνει τα αιτήματά της, κυρίως αυτή για μια άδειας χωρίς καθυστέρηση για πρόσβαση σε προξενική προστασία”, ανέφερε τότε το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (Ceri) στο Παρίσι, η Φαριμπά Αντελχάχ συνεργαζόταν με διάφορα επιστημονικά περιοδικά όπως το “Iranian Studies” και το “La Revue des mondes musulmans et de la Mediterranee”. Η ίδια έχει γράψει πολλές δημοσιεύσεις για το Ιράν και το Αφγανιστάν, αναφέρει η ιστοσελίδα του Sciences Po.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις