Σοκαριστική ήταν η κατάθεση της ανακρίτριας – που ήταν επικεφαλής της έρευνας για την υπόθεση των βιασμών της Ζιζέλ Πελικό – κατά τη διάρκεια της δίκης στη Γαλλία.
Η ανακρίτρια κλήθηκε να καταθέσει στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν στη Γαλλία, μετά από αίτημα του συνηγόρου ενός εκ των 50 κατηγορουμένων για τους μαζικούς βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό επί περίπου μία δεκαετία.
Η 41χρονη ανακρίτρια Gwenola Journot βρέθηκε την Παρασκευή (08.11.2024) στην πολύκροτη δίκη στη Γαλλία για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό και επί δύο ώρες απαντούσε στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και των δικηγόρων του θύματος.
Η ανακρίτρια, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση Πελικό επί σχεδόν τρία χρόνια, αναφέρθηκε στην κατάθεσή της στη σύλληψη του βασικού κατηγορούμενου Ντομινίκ Πελικό, τον Νοέμβριο του 2020.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του «ενορχηστρωτή» των βιασμών της Ζιζέλ ο στόχος ήταν να ταυτοποιηθούν οι άνδρες που είχαν εντοπιστεί στα βίντεο και στις φωτογραφίες του Πελικό.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια έρευνας ταυτοποιήθηκαν 50 από τους βιαστές της Ζιζέλ και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως κατέθεσε η ανακρίτρια, όμως, σύμφωνα με την ίδια, δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν όλοι οι άνδρες που είχαν επισκεφθεί το σπίτι των Πελικό στο χωριό Μαζάν για να βιάσουν τη Ζιζέλ.
Οι 50 που αναγωρίστηκαν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
Η ανακρίτρια διευκρίνισε πως αυτό συνέβη επειδή ορισμένες από τις φωτογραφίες με τους βιασμούς της Ζιζέλ που είχε τραβήξει ο βιαστής και πρώην σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, ήταν θολές και δεν μπορούσαν να διακριθούν καθαρά τα πρόσωπα των βιαστών.
«Σε μια υπόθεση αυτού του μεγέθους η έρευνα θα μπορούσε να διαρκέσει 10 χρόνια. Αλλά θέλαμε να είμαστε αποτελεσματικοί, ώστε ο Ντομινίκ Πελικό να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης σε εύλογο χρονικό διάστημα», δήλωσε η ανακρίτρια.
«Προφανώς, ναι, υπάρχει απογοήτευση, υπάρχουν ορισμένες φωτογραφίες που είναι πολύ θολές, τις οποίες μετά βίας μπορεί κανείς να δει. Πιστεύουμε πως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», δήλωσε η ανακρίτρια.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου δέκα από τους βιαστές της Ζιζέλ, οι οποίοι εικονίζονται στα βίντεο και στις φωτογραφίες που κατάσχεσε η αστυνομία στην οικία Πελικό, δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν.
Η ανακρίτρια τόνισε, επίσης, πως οι συλλήψεις των ενόχων για την υπόθεση Πελικό πραγματοποιήθηκαν κατά ομάδες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.
Το κατηγορητήριο της «υπόθεσης Πελικό» που συνέταξε τον Ιούνιο του 2023 αγγίζει τις 370 σελίδες.
Η ανακρίτρια κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις τριάντα εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα λόγω της παρουσίας της – υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι απολογούνται κατά ομάδες ανά εβδομάδα και δεν παρίστανται στο σύνολό τους κάθε μέρα στη δίκη.
Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης έθεσε στην ανακρίτρια ερώτημα για τη χρήση των λέξεων «βιασμός» και «βιαστής» από τις πρώτες μέρες της εκδίκασης της υπόθεσης, αφού η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και παραμένει «το τεκμήριο της αθωότητας» για τους κατηγορούμενους.
«Η λέξη βιασμός χρησιμοποιείται επειδή η Ζιζέλ Πελικό ήταν αντικειμενικά ανίκανη να δώσει την συγκατάθεσή της», απάντησε η ανακρίτρια.
Η ίδια, διευκρίνισε πως, αν και χρησιμοποιείται στη δίκη η λέξη «βιασμός», οι κατηγορούμενοι δεν θεωρούνται «αναγνωρισμένοι βιαστές» αλλά αυτό εναπόκειται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.