Πέμπτη, 5 Σεπτ.
34oC Αθήνα

Γαλλία – Ζιζέλ Πελικό: Ο κόσμος μου κατέρρευσε, θυσιάστηκα στον βωμό της ακολασίας, κατέθεσε η 72χρονη για τους βιασμούς

(AP Photo/Lewis Joly)
AP Photo/Lewis Joly

Με την κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό συνεχίστηκε σήμερα (05.09.2024) η δίκη που έχει σοκάρει όχι μόνο τη Γαλλία, όπου διαπράχθηκαν τα εγκλήματά του 71χρονου Ντομινίκ Πελικό, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ζιζέλ Πελικό ξεκίνησε την κατάθεσή της, γύρω στις 9:30 (τοπική ώρα), από την ημέρα που έμαθε την τραγική αλήθεια, ότι επί εννέα ολόκληρα χρόνια ο άντρας της Ντομινίκ Πελικό τη νάρκωνε για να τη βιάζει εκείνος αλλά και άγνωστοι τους οποίους προσκαλούσε σπίτι τους στη Γαλλία εν αγνοία της.

«Ο κόσμος μου κατέρρευσε», είπε στην δίωρη κατάθεσή της και αναφέρθηκε στη στιγμή που οι αστυνομικοί της έδειξαν για πρώτη φορά τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια να κείτεται «νεκρή» στο κρεβάτι, ναρκωμένη να την βιάζουν. 

Η 72χρονη, σήμερα, γυναίκα ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου 2020, μαθαίνει ότι ο 70χρονος σύζυγός της συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση επειδή βιντεοσκοπούσε κάτω από φούστες των γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ. Ο σύζυγός της το παραδέχτηκε λέγοντάς της ότι είχε κάνει κάτι «ανόητο».

Στις 2 Νοεμβρίου 2020, κλήθηκε μαζί με τον σύζυγό της στο αστυνομικό τμήμα του Carpentras. Νόμιζε ότι επρόκειτο για μια «τυπική διαδικασία». Δεν είχε καμία αμφιβολία για τον σύζυγό της: «Οι ζωές μας δεν ήταν τέλειες τα 50 αυτά χρόνια, αλλά ήμασταν πάντα μαζί. Οικονομικά προβλήματα, προβλήματα σχέσεων, προβλήματα υγείας, πάντα στήριζα τον σύζυγό μου».

Η Ζιζέλ κλήθηκε χωριστά από τον σύζυγό της στο αστυνομικό τμήμα. Η συνέντευξη διήρκεσε 1 ώρα και 15 λεπτά με καταιγισμό ερωτήσεων: «Ο τρόπος με τον οποίο πήγαινε η συνέντευξη, δεν καταλάβαινα…», είπε. Ο αστυνομικός της ζήτησε να περιγράψει τον σύζυγό της. Εκείνη περιγράφει έναν άνδρα «στοργικό, ωραίο τύπο».

Ο αστυνομικός σταμάτησε την ανάκριση. Ήταν έτοιμος να της κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη.

Περιγράφει: «Θα σας δείξω πράγματα που δεν θα σας ευχαριστήσουν. Εκείνη κουνάει το κεφάλι της:

«Με τρομάζετε!» του λέει.

Στο δικαστήριο, προσθέτει: «Δεν είχα την παραμικρή ιδέα του τι πρόκειται να μου δείξει».

Η Ζιζέλ Πελικό συνεχίζει: «Μου δείχνει μια φωτογραφία. Δεν έχω τα γυαλιά μου. Δεν αναγνωρίζω τη γυναίκα στο κρεβάτι. Μου λέει “κυρία Πελικό, κοιτάξτε προσεκτικά”.

Δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω τον εαυτό μου, είμαι ντυμένη με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Στην τρίτη φωτογραφία, του λέω «Σταμάτα, αυτές είναι σκηνές βιασμού. Κοιμάμαι και με βιάζουν. Ο βιασμός δεν είναι σωστή λέξη, αυτό είναι βάρβαρο. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να τρέξω στο σπίτι μου» είπε η Πελικό στον αστυνομικό, σύμφωνα με όσα κατέθεσε σήμερα στη δίκη. 

Το θύμα παίρνει ανάσα και συνεχίζει: «Ο κόσμος μου καταρρέει. […] Όλα όσα έχτισα με τον κ. Πελικό καταρρέουν. 3 παιδιά, 7 εγγόνια, ένα δεμένο ζευγάρι. Ακόμα και οι φίλοι μας έλεγαν ότι ήμασταν το ιδανικό ζευγάρι».

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα ανακαλύψω στη συνέχεια» λέει μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Αφού ο σύζυγός της τέθηκε υπό κράτηση, η αστυνομία οργάνωσε έρευνα στο σπίτι τους για να εξετάσει τον υπολογιστή του. Στη συνέχεια η αστυνομία ανακάλυψε μια σειρά από βίντεο που είχε τραβήξει ο κατηγορούμενος, τα οποία έδειχναν τη σύζυγό του να βιντεοσκοπείται, αναίσθητη, και να κακοποιείται σεξουαλικά από άνδρες.

«Θυσιάστηκα στον βωμό της ακολασίας»

Η Ζιζέλ Πελικό λέει ότι έχει παρακολουθήσει όλα τα βίντεο που τράβηξε ο σύζυγός της.

«Δεν είναι σκηνές σεξ, είναι σκηνές βιασμού, υπάρχουν δύο ή τρεις από αυτούς πάνω μου. Είμαι αναίσθητη. Ποτέ δεν έχω κάνει τρίο ούτε swinging».

AP Photo/Lewis Joly

Το θύμα πρόσθεσε: «Θυσιάστηκα στο βωμό της ακολασίας (…) Όταν βλέπεις αυτή τη γυναίκα, ναρκωμένη, κακοποιημένη, “νεκρή” σε ένα κρεβάτι, φυσικά το σώμα δεν είναι κρύο, είναι ζεστό, αλλά είμαι σαν νεκρή». «Αυτοί οι άνδρες με κακοποιούν, με εκμεταλλεύονται».

«Δεν είμαι καθόλου συνεργός, ποτέ δεν προσποιήθηκα ότι κοιμάμαι» ξεκαθάρισε στη συνέχεια η γυναίκα που μιλάει για πρώτη φορά για όσα τραγικά πέρασε από το 2011 έως το 2020 λόγω της διαστροφής του συζύγου της απαντώνας στο επιχείρημα που τέθηκε χθες από την υπεράσπιση του 71χρονου κατηγορούμενου. 

«Δεν είμαι καμία συνεργός, ποτέ δεν προσποιήθηκα ότι κοιμάμαι, ποτέ τίποτα. Μπορώ να το ορκιστώ αν χρειαστεί», λέει η Ζιζέλ Πελικό.

Τέλος στη χημική υποταγή

Η Πελικό ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι θέλησε να δημοσιοποιηθεί η μαρτυρία της, ώστε «καμία γυναίκα να μην υποβληθεί στη ημική υποταγή». Ο όρος «χημική υποταγή» είναι διεθνής και χρησιμοποείται για τα θύματα που ναρκώθηκαν και στη συνέχεια βιάστηκαν.

«Κυρίως γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήθελα η δίκη να είναι κεκλεισμένων των θυρών. Το κάνω για λογαριασμό όλων εκείνων των γυναικών που μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ ως θύματα».

«Αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας»

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε την Ζιζέλ Πελικό τι σκέφτεται για όσα είπαν οι 51 κατηγορούμενοι, 35 από τους οποίους αρνήθηκαν οποιαδήποτε πρόθεση βιασμού.

«Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχτούν τα γεγονότα – ο,τιδήποτε άλλο είναι αφόρητο. Υπάρχει ήδη ένα αίσθημα αηδίας. Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας», είπε.

Μετά από δύο ώρες κατάθεσης, η Ζιζέλ εκμυστηρεύστηκε ότι μέσα της είναι ερείπιο και ελπίζει ότι «η δικαιοσύνη θα είναι υποδειγματική». 

«Μέσα μου είμαι ένας σωρός ερειπίων. Μπορεί να μη φαίνεται από την όψη μου αλλά από μέσα…», εξομολογήθηκε ενώπιων του δικαστηρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις