Θα… αναστηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα και θα κερδίσει (σπάζοντας και την παράδοση των τελευταίων ετών) την επανεκλογή του στην ηγεσία της Γαλλίας. Και αυτή τη φορά, αντίπαλός του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών θα είναι η ακροδεξιά, Μαρίν Λε Πεν.
Οι δυο τους αναμετρήθηκαν και στις εκλογές του 2017, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν σάρωσε τη Μαρίν Λε Πεν και εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα δεν είναι ίδια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μακρόν έχει περάσει 5 χρόνια διακυβέρνησης και φθοράς που αυτή επιφέρει και η Μαρίν Λε Πεν φρόντισε να κοιτάξει λίγο προς το κέντρο, αποφεύγοντας πριν από τον α’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία να αναφερθεί στο μεταναστευτικό και επικέντρωσε την εκστρατεία της στην ακρίβεια και το κόστος ζωής.
Το δεδομένο είναι πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή 24 Απριλίου, ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα, θα είναι ένα θρίλερ, ένας γρίφος για γερούς λύτες. Και για πολλούς, η νίκη του Μακρόν δεν είναι δεδομένη. Κι αν έρθει, ίσως είναι οριακή όπως έδειξαν κάποιες από τις πρώτες δημοσκοπήσεις.
Το μέγα ερώτημα είναι (κυρίως) τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Ζαν Λιν Μελανσόν που ξεπέρασε το 21% και παραλίγο να είναι εκείνος ο αντίπαλος του Μακρόν στον β’ γύρο. Ο υποψήφιος της Αριστεράς κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν Λε Πεν. Δεν τους κάλεσε όμως και να στηρίζουν Μακρόν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαρακτηριστικό της στάσης της γαλλικής Αριστεράς το πρωτοσέλιδο της Liberation: «Αυτή τη φορά, προκαλεί φόβο» με τα πρόσωπα του Μακρόν και της Λε Πεν δίπλα δίπλα σε μαύρο φόντο…
Ο πρώτος γύρος
Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 27,6% των ψήφων έναντι 23,4% της Μαρίν Λε Πεν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που ολοκλήρωσαν την καταμέτρηση των ψήφων και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν έλαβε το 21,9% και ο Ερίκ Ζεμούρ το 7%. Κάτω από 5%, που είναι μεταξύ άλλων και το όριο για την οικονομική αποζημίωση νέος σημαντικού τμήματος των προεκλογικών δαπανών κάθε υποψηφίου, βρίσκονται η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές με 4,79 % και ο Γιαννίκ Ζαντό (Οικολόγοι) με 4,58 %. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι έξι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Αν Ινταλγκό και Φαμπιέν Ρουσέλ.
Μακρόν VS Λε Πεν
«Η νέα μονομαχία» ή «η σύγκρουση» του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λε Πεν κυριαρχούν στους τίτλους των σημερινών γαλλικών εφημερίδων.
«Ματς ρεβάνς», είναι ο τίτλος της Parisien/Aujourd’hui en France που συνοδεύεται με το «αβαντάζ Μακρόν».
«Το ματς Μακρόν – Λε Πεν, αυτή η ρεβάνς, που φαίνεται ότι οι Γάλλοι δεν επιθυμούσαν, θα γίνει», γράφει ο Αλεξί Μπρεζέ στην Le Figaro.
«Όχι αυτή» (Pas Elle), ο πηχυαίος τίτλος επίσης σε μαύρο φόντο της (επίσης “αριστερής”) L’ Humanité, με τα δύο L να έχουν αντικατασταθεί από την κόκκινη και μπλε φλόγα του λογότυπου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Οι λέξεις «σύγκρουση» και «μονομαχία» κυριαρχούν στις υπόλοιπες γαλλικές εφημερίδες.
«Η αναστάτωση και ο σοσιαλεθνικισμός βρίσκονται αντιμέτωποι μετά τον πρώτο γύρο… έπειτα από μία άτονη, έως άφωνη, προεκλογική περίοδο. Σαν να μη έχει συμβεί τίποτε κατά την διάρκεια της πενταετίας που σημαδεύθηκε από τα πιο ανησυχητικά γεγονότα που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες», γράφει η Σοφί Λεκλανσέ στην La Montagne.
«Το επικίνδυνο χάσμα που εγκαταστάθηκε κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές επιβεβαιώνεται», γράφει ο Ζερόμ Σαπούι στην La Croix.
«Απαράλλακτη μονομαχία σε ταραγμένο τοπίο», γράφει στην πρώτη της σελίδα La Marseillaise.
Η Μαρίν Λε Πεν είναι πλέον σε θέση να φθάσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων; Πολιτικά, «το πρόβλημα για τον αρχηγό του Κράτους, ο οποίος ευνόησε την ανατίναξη του πολιτικού τοπίου, είναι σε ποιον θα στηριχθεί στον δεύτερο γύρο», διαπιστώνει ο Χυμπέρ Κουντυριέ στην Le Télégramme, εκτιμώντας ότι αν η Μαρίν Λε Πεν «δεν πάρει κακό βαθμό στα προφορικά κατά την διάρκεια του ντιμπέιτ των δύο φιναλίστ, το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι στο χέρι της».
Ο απερχόμενος πρόεδρος «έχει ένα κολιέ ασυλίας: ο πόλεμος στην Ουκρανία τον εμπόδισε να μπει στην συζήτηση, να υπερασπισθεί το έργο του ή να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα. Το έπαιξε στον πρώτο γύρο, δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει στον δεύτερο. Θα πρέπει να ανεβεί στο ρινγκ», γράφει ο Νταβίντ Γκεβάρ στο κύριο άρθρο της Courrier Picard.