Συγκεκριμένα η μητρική εταιρεία, επισημαίνει ότι η διοίκηση του εργοστασίου στην Τζαμπαλίγια, πήρε “απαράδεκτα” μέτρα ώστε να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιο και ασφαλείς του εργαζόμενους.
Από την περιοχή της Τζαμπαλίγια, πέρασαν αρκετές ένοπλες ομάδες που είτε ήλεγξαν είτε θέλησαν να ελέγξουν την περιοχή.
Το εργοστάσιο, έκλεισε τελικώς το 2014, ένα χρόνο πριν η Lagarge συγχωνευτεί με την ελβετική Holcim. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα στοιχεία αποκαλύφτηκαν έπειτα από εσωτερική έρευνα.
“Κατά περιόδους, διαφορετικές ένοπλες ομάδες ήλεγχαν ή θέλησαν να ελέγξουν την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο” λέει η εταιρεία. “Όπως φαίνεται από την έρευνα, η διοίκηση του εργοστασίου παρείχε χρηματοδότηση σε διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων και κάποιες που είχαν υποστεί κυρώσεις, ώστε οι εργασίες του να συνεχιστούν απρόσκοπτα αλλά και για να εξασφαλισθεί ασφαλής δίοδος στους εργαζόμενους και την τροφοδοσία του εργοστασίου” λέει η έκθεση.
“Υπό το φως των αποκαλύψεων, είναι σαφές ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για την συνέχεια της λειτουργίας του εργοστασίου, ήταν απαράδεκτα” λέει η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο, η Συρία είχε υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γαλλική κυβέρνηση, θεωρεί ακόμα δεδομένο, πως η Lafarge, αγόραζε απαγορευμένο (λαθραίο) πετρέλαιο από τη Συρία, παρά τις σχετικές κυρώσεις.
ΠΗΓΗ: bbc.com