Site icon NewsIT
08:58 | 26.03.10

Γάτες για φύλακες στο…Ερμιτάζ!

Το μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη

Το μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη

Newsit Newsroom

 Οι «αριστόγατες» του Ερμιτάζ απολαμβάνουν τις ίδιες ανέσεις με τις πρωταγωνίστριες στην ομώνυμη ταινία του Ντίσνεϊ. Έχουν, όμως, μια ξεχωριστή αποστολή....

 

…να προστατεύουν τους θησαυρούς του φημισμένου μουσείου της Αγίας Πετρούπολης από τα ποντίκια.
 
Διαφορετική είναι και η καταγωγή τους: οι γάτες του Ερμιτάζ είναι πρώην αδέσποτοι κεραμιδόγατοι που «προσελήφθησαν» στο μουσείο επειδή επιδείκνυαν ικανότητα και πάθος στο κυνήγι του αιώνιου εχθρού τους και πάσης φύσεως τρωκτικών. Τα προσόντα τους είχαν αναγνωρισθεί από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, η οποία είχε ανακηρύξει επισήμως τις γάτες του μουσείου «Φρουρούς της Πινακοθήκης». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων” οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης τις αγαπούν τόσο πολύ, που όταν ο διευθυντής αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να χαρίσει δέκα «Φρουρούς» για τους οποίους θεωρήθηκε ότι περίσσευαν, εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν μια ατελείωτη ουρά στο κρύο ως υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς.

 
Η ιστορία των «αριστόγατων» αρχίζει από την εποχή που χτιζόταν η κατοικία του τσάρου. Ο Μεγάλος Πέτρος ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να επιστρατεύσει γάτες για να αντιμετωπίσει τους ποντικούς που ρήμαζαν αρχαίους χάρτες και πολύτιμους πίνακες. Και αυτό χάρη σε ένα γατάκι που χάρισε στην κόρη του Ελισάβετ για να ανακαλύψει στη συνέχεια ότι τα τρωκτικά είχαν εξαφανισθεί από τη βασιλική κατοικία. Όταν διαδέχθηκε τον πατέρα της, η Ελισάβετ Πέτροβνα επιστράτευσε ακόμη περισσότερες γάτες για να προστατεύσει σπίτια και συλλογές. 

Με την άνοδο στον θρόνο της Μεγάλης Αικατερίνης, οι γάτες απέκτησαν το στάτους της αυτοκρατορικής φρουράς. Από τότε, τριγυρίζουν με κάθε άνεση στις αίθουσες του μουσείου και κυρίως στα υπόγεια. Κάθε ένας από τους «Φρουρούς» διαθέτει ένα είδος ηλεκτρονικού «διαβατηρίου», το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους- συναδέλφους του να τον αναγνωρίζει όταν επιστρέφει από την έξοδό του στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης. Η διατροφή τους και η καλή τους υγεία βρίσκεται στα χέρια της υποδιευθύντριας της υπηρεσίας ασφαλείας, όπως είναι ο πομπώδης τίτλος της Τατιάνας Νικολάεβνα Ντανίλοβα, της υπαλλήλου που ασχολείται αποκλειστικά με τα γεύματά τους και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο.

 
Οι περιποιήσεις και οι ανέσεις που απολαμβάνουν- ενδεχομένως και τα υψηλά καθήκοντά τους- έχουν κάνει τις «αριστόγατες» απαιτητικές. «Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα;», διηγείται η Τατιάνα Νικολάεβνα Ντανίλοβα στην εφημερίδα «Τhe Μoscow Τimes». «Πρέπει να τις χαϊδεύω όλες. Γιατί εάν ξεχάσω κάποια, θα θυμώσει και θα είναι νευρική για ολόκληρες ημέρες». Και δεν είναι καθόλου λίγες: Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το σώμα των «Φρουρών της Πινακοθήκης» αριθμεί εκατό μέλη.
 
 
Όμως και άλλα σημαντικά μνημεία έχουν… “επιστρατεύση” διάφορα ζώα για προστασία των μνημείων….
 
Ένας ναός στο Ντεσνόκ της Ινδίας είναι αφιερωμένος στα ποντίκια ·θεωρούνται ενσαρκώσεις ψυχών και τρέφονται με γάλα, δημητριακά και καρύδες.
 
Σύμφωνα με τον λαϊκό θρύλο, η βραχώδης χερσόνησος στο νότιο άκρο της Ισπανίας, το Γιβραλτάρ θα μείνει σε βρετανικά χέρια όσο θα βρίσκονται εκεί τα συμπαθή ζώα.
 
Και τέλος το βασιλικό σμήνος των κορακιών φροντίζουν με κάθε επιμέλεια οι Υeoman Warders, στον Βασιλικό Πύργο του Λονδίνου, αφού σύμφωνα με μια παλιά προφητεία εάν φύγουν, θα καταρρεύσει η Βρετανία.
 
 
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version