Παρασκευή, 26 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Γάζα: 20 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση αναμένεται να μεταφερθούν στη Νορβηγία

Γάζα: 20 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση αναμένεται να μεταφερθούν στη Νορβηγία

Περίπου 20 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να μεταφερθούν στη Νορβηγία με συνοδούς συγγενείς τους πρώτου βαθμού, ανακοίνωσε η υπηρεσία μετανάστευσης της Νορβηγίας (UDI)

Εξήγησε πως έλαβε εντολή από την κυβέρνηση της Νορβηγίας να προχωρήσει στην έκδοση αδειών εισόδου και παραμονής, ώστε να επιτραπούν οι διακομιδές ασθενών που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Οι άδειες αυτές θα αφορούν καταρχήν παιδιά και γυναίκες, διευκρίνισε η UDI.

Συνολικά, το Όσλο έχει προσφερθεί να αναλάβει τη νοσηλεία 100 ανθρώπων.

Δεν είναι ωστόσο σαφές ακόμη πότε θα μπορέσουν να διακομιστούν από τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο στη χώρα της βόρειας Ευρώπης, καθώς χρειάζονται επίσης εγκρίσεις από τις αρχές της Λωρίδας της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, και από το Ισραήλ.

Μεγάλος αριθμός αμάχων έχει απελπιστική ανάγκη ιατρική περίθαλψη στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα παιδιά και νέοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση τον Απρίλιο σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βοηθήσει, να αναλάβει τις διακομιδές και τη νοσηλεία.

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Νορβηγία, που δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, ανταποκρίθηκαν, υποσχόμενες να συνδράμουν.

Προχθές Τετάρτη δεκαέξι παιδιά, κάποια στην εφηβεία, που είναι βαριά άρρωστα ή τραυματισμένα, διακομίστηκαν μέσω Αιγύπτου στη Μαδρίτη για νοσηλεία, μαζί με μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επρόκειτο για την πρώτη διακομιδή Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στην ΕΕ για νοσηλεία.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 εξ αυτών πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον 39.175 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο.

Πάνω από 90.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί και το σύστημα υγείας στη μικρή, πυκνοκατοικημένη περιοχή έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις