Site icon NewsIT

Γάζα: 28 νεκροί από επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο – «Στοχεύσαμε τρομοκράτες» λένε οι IDF

10.10.2024 | 13:50
Γάζα: 28 νεκροί από επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο – «Στοχεύσαμε τρομοκράτες» λένε οι IDF

Τραγικές εξακολουθούν να είναι οι εικόνες που έρχονται από τη Γάζα, με διασώστες να αναφέρουν ότι 28 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους σήμερα, Πέμπτη (10.10.24) από πλήγμα του Ισραήλ σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους.

Τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στο σχολείο Ρουφάιντα στο δυτικό τμήμα της Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι στη κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το πλήγμα, στο οποίο πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, έγινε στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες σε άλλες περιοχές του θύλακα ένα χρόνο και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Στοχεύσαμε τρομοκράτες» λένε οι IDF

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα (10.10.2024) ότι πραγματοποίησε «πλήγμα ακριβείας κατά τρομοκρατών», που είχαν κέντρο διοίκησης και ελέγχου μέσα σε σχολείο. «Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Η Χαμάς αρνείται τις καταγγελίες αυτές. Διασώστες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 54 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στο σχολείο. Στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεση που ξεκίνησε πριν από έξι ημέρες, όταν έστειλε τα στρατεύματά του στην Τζαμπαλίγια.

Αυξάνονται οι νεκροί

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έως τώρα στην επιχείρηση αυτή, που σύμφωνα με το Ισραήλ έχει στόχο να αποτρέψει την ανασυγκρότηση της Χαμάς. Ο στρατός έχει ζητήσει από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε χθες σε ασθενείς και υγειονομικούς περιθώριο 24 ωρών να εγκαταλείψουν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο καθώς και το Αλ-Άουντα και το Καμάλ Αντουάν, διαφορετικά κινδυνεύουν από την επιδρομή, όπως συνέβη σε προηγούμενη φάση του πολέμου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας.

REUTERS/Ramadan Abed

Τουλάχιστον 51.000 παιδιά είναι ασυνόδευτα ή έχουν χάσει τους γονείς τους

Τουλάχιστον 51.000 παιδιά στη Γάζα εκτιμάται ότι είτε είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC). 

Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έκθεσης, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα, στα παιδιά της περιοχής, περίπου 17.000 εκτιμάται ότι είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους γονείς και τους φροντιστές τους. Η IRC ωστόσο πιστεύει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι τριπλάσιος, δηλαδή τουλάχιστον 51.000 παιδιά.

Οι συχνές ισραηλινές εντολές εκκένωσης, οι συλλήψεις αλλά και οι επιθέσεις συνέβαλαν στο να χωριστούν περισσότερες οικογένειες στη Γάζα τους τελευταίους μήνες. Κατά τα ίδια στοιχεία, κάποια παιδιά έχουν εντοπιστεί να ζουν μόνα τους σε νοσοκομεία.

Τα παιδιά αυτά είναι αντιμέτωπα με τους κινδύνους παιδικής εργασίας, εκμετάλλευσης, παραμέλησης, πείνας αλλά και με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Οι ομάδες της IRC στη Γάζα διαπίστωσαν επίσης αυξημένα ποσοστά σοβαρού και οξέος υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version