Οι κάτοικοι της Γάζας, που σφυροκοπείται από το Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, αντιμετωπίζουν και τον εφιάλτη της δίψας, καθώς το πόσιμο νερό και οι υδατικοί πόροι έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Ο ΟΗΕ έκανε δραματική προειδοποίηση για την έλλειψη νερού στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι γίνεται πλέον ζήτημα ζωής ή θανάτου για τον κόσμο που ζει στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βομβαρδίζεται ανηλεώς από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.
Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Τελ Αβίβ προχώρησε άμεσα σε διακοπή ζωτικών παροχών προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας, μεταξύ αυτών και του νερού.
Το νερό στην περιοχή της Γάζας είναι δυσεύρετο. Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απεγνωσμένοι να βρουν νερό. Έχουν αρχίσει να σκάβουν πηγάδια κοντά στη θάλασσα ή σε σημεία του υδροφόρου ορίζοντα της Γάζας.
Μεγάλο μέρος των υδατικών πόρων όμως, είναι μολυσμένο με λύματα ή θαλασσινό νερό.
#FPVideo: With devastation all around, millions of #Gazans are getting more desperate by the hour as essentials, including #water, are running out. Taps in war-hit #Gaza are running dry and the situation has reached a crisis point. Residents are relying on salty water pic.twitter.com/TTGH9vF2lr
— Firstpost (@firstpost) October 19, 2023
Είδος προς εξαφάνιση
Κάτι λιγότερο από δυο εβδομάδες μετά τον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ το πόσιμο νερό είναι είδος προς εξαφάνιση.
Ήδη πριν από τον πόλεμο, οι υδατικοί πόροι της Λωρίδας της Γάζας ήταν ανεπαρκείς για την κάλυψη των ελάχιστων αναγκών των κατοίκων, είχε αναφέρει ο ΠΟΥ.
Μοναδική φυσική πηγή γλυκού πόσιμου νερού στη Γάζα είναι ο παράκτιος υδροφόρος ορίζοντας που διατρέχει τη μεσογειακή ακτή από την Αίγυπτο μέχρι το κεντρικό Ισραήλ. Αυτός ο ορίζοντας περνάει και από την Γάζα.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ποιότητα των υπογείων υδάτων έχει μειωθεί επικίνδυνα κυρίως εξαιτίας της υπεράντλησης που οφείλεται στον πυκνό πληθυσμό της Λωρίδας και της αδυναμίας να αντικατασταθεί το νερό από τις βροχές.
Μόλυνση
Σαν να μην έφτανε αυτό ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται από ακατέργαστα λύματα που καταλήγουν εκεί, μετατρέποντας σε μη πόσιμο το μεγαλύτερο μέρος του νερού που φτάνει στα σπίτια μέσα από το οικιακό δίκτυο.
Στη Γάζα βρήκαν ως λύση τα ιδιωτικά υδροφόρα που πουλάνε νερό και μικρές μονάδες αφαλάτωσης που λειρουργούν στην περιοχή.
Το 97% των κατοίκων της Γάζας εξαρτούν το πόσιμο νερό τους από τις δυο αυτές πηγές και όχι από το δίκτυο ύδρευσης, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το Ισραήλ όμως, έχει κόψει το ρεύμα στην περιοχή και έτσι οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν κλείσει. Έχουν απομείνει ανοιχτές μόνο κάποιες μικρές μονάδες, που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.
Ο ΟΗΕ έκανε επείγουσα και δραματική έκκληση για την προμήθεια ενεργειακών πόρων στη Γάζα, ώστε να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες επεξεργασίας του νερού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος θα αρχίσει να πεθαίνει από δίψα και αφυδάτωση.