Τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ πανηγυρίζουν στο Ισραήλ. Ο αρχηγός της Χαμάς ήταν, άλλωστε, ο άνθρωπος που οργάνωσε την πολύνεκρη επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου από τη Γάζα στο Ισραήλ, με θύματα ακόμη και βρέφη.
Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, θεωρείται από το Ισραήλ ως το σημαντικότερο επίτευγμα του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για δολοφονίες και απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών, τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αλλά το βασικότερο είναι ότι ήταν ο «ενορχηστρωτής» της επιχείρησης «Πλημμύρα του Αλ Άκσα», της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 πιάστηκαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.
Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σε ομηρεία στη Γάζα, η τύχη των ομήρων που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, παραμένει αβέβαιη. Σε ομηρεία εξακολουθούν να βρίσκονται 101, εκ των οποίων οι 64 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, ενώ 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Η Χαμάς κρατάει τους ομήρους ως το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς δήλωσε ότι η ψυχολογική τους κατάσταση και η υγεία τους, έχει γίνει πολύ δύσκολη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σκοπός του Ισραήλ στη Γάζα είναι να διασφαλίσει ότι η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον. Ο θάνατος του Σινουάρ αποδυναμώνει την οργάνωση, αφού δεν έχει πλέον ηγέτη ούτε στο εσωτερικό, αλλά ούτε και στο εξωτερικό.
Μετά την είδηση του θανάτου του Γιαχία Σινουάρ, οι οικογένειες των ομήρων έσπευσαν να παροτρύνουν τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει άμεσα συμφωνία για την επιστροφή τους, καθώς η απουσία του σκληροπυρηνικού ηγέτη της Χαμάς είναι μια «ευκαιρία».
Στο διάγγελμά του μετά τον θάνατο του «χασάπη της Χαν Γιούνις», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε όσους κρατούν ομήρους να παραδώσουν τα όπλα τους και να τους ελευθερώσουν, για να ζήσουν.
Σε κίνδυνο οι ζωές των ομήρων;
Από την άλλη, ο θάνατος του Σινουάρ, αν και σημαντικό στρατιωτικό επίτευγμα, μπορεί στην πραγματικότητα να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων.
Ήδη πολλοί συγγενείς εκφράζουν ανησυχίες για την τύχη τους μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμς. Όπως έχει παραδεχθεί η ίδια η οργάνωση, οι όμηροι δεν κρατούνται σε ένα σημείο, αλλά διάφορες ένοπλες ομάδες που μπορεί να μην ελέγχονται πλήρως από την Χαμάς κρατούν τους Ισραηλινούς.
«Τακτοποιήσαμε τον αρχι-δολοφόνο Σινουάρ, αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι ζωές του γιου μου και των άλλων ομήρων βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε η μητέρα ενός εκ των ομήρων σε έκκλησή της προς τον Νετανιάχου.
Ο Σινουάρ προστάτευε, κατά κάποιον τρόπο, τις ζωές των ομήρων καθώς ήταν πολύτιμοι γι’ αυτόν. Χωρίς κεντρική ηγεσία και χωρίς τον κύριο διαπραγματευτή, οι ζωές των ομήρων είναι σε κίνδυνο.
Ο αρχηγός της Χαμάς φρόντιζε πάντα να κυκλοφορεί μαζί με μια ομάδα ομήρων, κυρίως γυναίκες και παιδιά, για να αποφύγει να γίνει στόχος ισραηλινών πυρών.
Οι μαχητές της Χαμάς, μπορεί να θέλουν να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο του ηγέτη τους, εκτελώντας τους ομήρους. Η επαφή με τις ένοπλες ομάδες εντός της Χαμάς μπορεί να χαθεί και κατ’ επέκταση οι ελπίδες να εντοπιστούν οι όμηροι.
Άλλο ένα ερώτημα είναι, ποια θα είναι η στάση του επόμενου ηγέτη της Χαμάς προς τους ομήρους; Θα δείξει μια πιο διαλακτική στάση, απελευθερώνοντάς τους και συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ; Ή θα ακολουθήσει την σκληρή στάση του Σινουάρ, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τους ομήρους για να διατήρηση της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα;
πηγή: OnAlert.gr