Η εικόνα ενός ανθρώπου να καίγεται ζωντανός ανάμεσα σε αυτοσχέδιες σκηνές στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Γάζα έκανε τον γύρο του διαδικτύου.
Η φωτιά που ξέσπασε σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Γάζα τη Δευτέρα (14.10.2024) απλώθηκε ταχύτατα με τον κόσμο να τρέχει να σωθεί από τις φλόγες.
Η επίθεση διέλυσε τον πρόχειρο καταυλισμό με τις αυτοσχέδιες σκηνές στον περίβολο του νοσοκομείου σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους σαράντα.
Ο Shaban al Dalu βρισκόταν σε μια σκηνή στον περίβολο του νοσοκομείου μαζί με τους γονείς και τα πέντε αδέλφια του όταν δέχθηκαν το ισραηλινό χτύπημα.
Ο 19χρονος τυλίχτηκε στις φλόγες. Σε λίγες μέρες έκλεινε τα 20.
Την ώρα του χτυπήματος, ο Shaban ανάρρωνε από έναν τραυματισμό που είχε υποστεί πριν από 10 ημέρες.
Ο 16χρονος αδελφός του, Mohammed, τον αναγνώρισε στο βίντεο με τη φωτιά που ακολούθησε το χτύπημα.
«Καίγεται ο αδερφός μου»
Δήλωσε στο SkyNews: «Έτσι δεν μπορούσα παρά να τρέξω προς τον Shaban για να προσπαθήσω να τον βοηθήσω. Οι άνθρωποι με εμπόδισαν να πλησιάσω τον κίνδυνο, λέγοντας ότι η πολιτική προστασία ήταν καθ’ οδόν για να σβήσει τη φωτιά.
«Έλεγα συνέχεια ‘μα ο αδελφός μου καίγεται! Ο αδελφός μου καίγεται! Σας παρακαλώ, αφήστε με να φύγω». Δεν με άφηναν. Ο αδελφός μου καιγόταν μπροστά στα μάτια μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τον βοηθήσω. Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα».
https://www.youtube.com/watch?v=U8pri97nQCg
Η μητέρα τους, Alaa, παγιδεύτηκε επίσης και πέθανε στην κόλαση φωτιάς.
Ο Shaban, φοιτητής μηχανικός συστημάτων πληροφορικής, προσπαθούσε να φύγει από τη Γάζα και είχε ανοίξει μια σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων στο διαδίκτυο.
«Είχα μεγάλα όνειρα, αλλά ο πόλεμος τα κατέστρεψε. Με έχει καταβάλει, με έχει αρρωστήσει σωματικά και ψυχικά… Ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει στη Γάζα και είμαστε κολλημένοι σε έναν ατελείωτο εφιάλτη», έγραφε ο Shaban στη σελίδα του στο GoFundMe.
Η 14χρονη ξαδέλφη του Shaban, η Tasnim , βρισκόταν επίσης στον καταυλισμό την ώρα του του ισραηλινού χτυοπήματος. Δήλωσε στο Sky News: «Δεν καταλαβαίνω τι κάναμε για να το αξίζουμε αυτό; Είμαστε εκτοπισμένες οικογένειες. Μετακινούμαστε από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Τι κάναμε λάθος;»