Site icon NewsIT

Γάζα: Ισραηλινή νοσηλεύτρια που απήγαγε η Χαμάς βοηθούσε ηλικιωμένους ομήρους στις στοές

09.01.2024 | 14:07
Γάζα: Ισραηλινή νοσηλεύτρια που απήγαγε η Χαμάς βοηθούσε ηλικιωμένους ομήρους στις στοές

FILE PHOTO: Nili Margalit and Shani Goren, hostages who were abducted by Hamas gunmen during the October 7 attack on Israel, are handed over by Hamas militants to the International Red Cross, as part of a hostages-prisoners swap deal between Hamas and Israel amid a temporary truce, in an unknown location in the Gaza Strip, November 30, 2023. Hamas Military Wing/Handout via REUTERS/File Photo THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Συγκλονίζουν τα όσα περιγράφει μια όμηρος της Χαμάς που έχει απελευθερωθεί, καθώς σε συνέντευξή της αποκάλυψε ότι φρόντιζε τους ηλικιωμένους Ισραηλινούς που κρατούσε η τρομοκρατική οργάνωση.  

Συγκεκριμένα μεταξύ των δεκάδων Ισραηλινών απαχθέντων που μεταφέρθηκαν στη Γάζα ήταν και μια νοσηλεύτρια, η οποία λέει ότι πέρασε τις ημέρες κράτησής της σε μια σήραγγα, φροντίζοντας άλλους, ηλικιωμένους ομήρους, κάποιοι εκ των οποίων είχαν δυσκολίες στην ακοή ή την όραση, με ελάχιστες ιατρικές προμήθειες για τις οποίες αναγκάστηκε να παζαρέψει με τη Χαμάς.

Η Νίλι Μάργκαλιτ επαναπατρίστηκε στη διάρκεια ανακωχής του Νοεμβρίου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Σε συνέντευξή της σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι άμαχοι την άρπαξαν από το χωριό της και την «πούλησαν» σε Ισλαμιστές ενόπλους που εξαπέλυσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.

Χωρίς να γνωρίζει ότι ο πατέρας της, καθώς και άλλοι περίπου 1.200 άνθρωποι, είχε σκοτωθεί, η Μάργκαλιτ, 41 ετών, βρισκόταν με δεμένα τα πόδια και ξυπόλητη σε ένα πνιγηρό τούνελ της Χαμάς, όπου όπως λέει η ίδια, είχαν συγκεντρωθεί όμηροι, έχοντας διάφορα τραύματα από την κακομεταχείρισή τους.

«Ήμασταν σε κατάσταση σοκ», δήλωσε η ίδια στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 12.

Της επέτρεψαν να βοηθήσει τους ηλικιωμένους

Χρησιμοποιώντας τα βασικά αραβικά που έμαθε στη μονάδα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο του νότιου Ισραήλ, που είχε Βεδουίνους ασθενείς, η Μάργκαλιτ ενημέρωσε τους απαγωγείς της από τη Χαμάς ότι ήταν νοσηλεύτρια. Συμφώνησαν να της επιτρέψουν, όπως προθυμοποιήθηκε η ίδια, να είναι υπεύθυνη για τις ιατρικές ανάγκες των ομήρων.

«Οι ηλικιωμένοι με ανησυχούσαν», δήλωσε. «Τους ζήτησα να αναφέρουν τα πιο σημαντικά τους φάρμακα –για καρδιά, πίεση, νεφρά». Στη συνέχεια η Μάργκαλιτ έγραψε τα φάρμακα αυτά στα αγγλικά και έδωσε τη λίστα στη Χαμάς. Μερικές ημέρες αργότερα, έφτασε μια μαύρη σακούλα με φαρμακευτικές προμήθειες –ήταν όμως ανεπαρκής, καθώς κάποια από τα φάρμακα δεν αντιστοιχούσαν στα σκευάσματα που χρειάζονταν οι όμηροι.

«Υπήρχαν άρρωστοι. Είχαν χρόνια νοσήματα», δήλωσε. «Δεν υπήρχαν αρκετά χάπια. Δεν υπήρχε αρκετό φαγητό».

«Τους φόβισε το ενδεχόμενο να πεθάνουν όμηροι από έλλειψη φαρμάκων»

Η προμήθεια επιπλέον φαρμάκων απαιτούσε τακτικές διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς από τη Χαμάς, μεταξύ των οποίων ήταν κάποιοι που η ίδια περιέγραψε ως υψηλόβαθμους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, που επιθεωρούσαν τους ομήρους και συζητούσαν στα εβραϊκά. Η ίδια θυμάται πως προειδοποίησε τους απαγωγείς ότι κάποιοι από τους ομήρους θα καταλήξουν λόγω των νοσημάτων τους. «Αυτό τους φόβισε. Δεν ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι να πεθάνουν».

Αρκετές ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν απαχθεί αφέθηκαν ελεύθερες μαζί με τη Μάργκαλιτ. Οι ηλικιωμένοι άνδρες συνεχίζουν να συγκαταλέγονται μεταξύ των 132 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα –25 εκ των οποίων έχουν πεθάνει, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι κάποιοι εξ αυτών σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα ενώ, στις αρχές του πολέμου, απείλησε η ίδια να εκτελέσει ομήρους.

Η Μάργκαλιτ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ιατρικές προμήθειες έχουν πλέον εξαντληθεί. «Γνωρίζουμε ότι ήμασταν σε σήραγγες και γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή ο πόλεμος διεξάγεται πάνω από εκεί που μας κρατούσαν», δήλωσε.

Μεταξύ των ομήρων που κρατούνταν μαζί με τη Μάργκαλιτ ήταν ο Γιάρντεν Μπίμπας, που απήχθη χωριστά από τη σύζυγό του Σίρι και τα δύο μικρά τους αγόρια, Άριελ και Κφιρ. Η ταραχή και η ανησυχία του για την τύχη της οικογένειάς του ήταν τόσο έντονες που οι Παλαιστίνιοι απαγωγείς του τού είπαν ψέματα ότι η σύζυγος και τα παιδιά του είχαν εντοπιστεί στο Ισραήλ, δήλωσε η Μάργκαλιτ. Στη συνέχεια η Χαμάς άλλαξε προσέγγιση και είπε στον Μπίμπας ότι η Σίρι, ο Άριελ και ο Κφιρ σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Γάζα –και κατέγραψε την απόγνωσή του σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τιμωρούσαν τους ομήρους

Όταν οι απαγωγείς έχαναν την υπομονή τους και κάτι τους ενοχλούσε, τιμωρούσαν τους ομήρους είτε μειώνοντας τις ώρες που υπήρχε φως στα υπόγεια κελιά τους ή που λειτουργούσαν ανεμιστήρες εξαερισμού, δήλωσε η Μάργκαλιτ.

Ύστερα από 40 ημέρες στην ομηρεία, της επετράπη να παρακολουθήσει ειδήσεις στην τηλεόραση και να μεταφέρει τις πληροφορίες, φωνάζοντας δυνατά στους ηλικιωμένους ομήρους που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι ίδιοι τις ειδήσεις καθώς απήχθησαν χωρίς τα γυαλιά ή τα ακουστικά βαρηκοΐας τους.

Η Χαμάς απέδωσε την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, με τη Μάργκαλιτ να δηλώνει: «Αρχίσαμε να νιώθουμε ότι το Ισραήλ μάς εγκατέλειψε και πάλι», αφού απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά χάπια που έφερε η Χαμάς, ύστερα από δική της έκκληση, βοήθησαν τους όμηρους που είχαν περάσει ολόκληρες νύχτες σε βαθιά ανησυχία.

«Ήθελα να ηρεμήσουν. Τα ήθελα και για μένα. Νόμιζα ότι θα τρελαινόμουν κάποια στιγμή», δήλωσε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version