Τρίτη, 15 Οκτ.
27oC Αθήνα

Γάζα: Ο εμβολιασμός παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε καλά παρά τις ισραηλινές επιθέσεις

Γάζα: Ο εμβολιασμός παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε καλά παρά τις ισραηλινές επιθέσεις
Φωτογραφία: Reuters/Ramadan Abed

Την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κατάφερε να εμβολιάσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά παρά τα ισραηλινά πλήγματα μερικές ώρες νωρίτερα στην καθορισμένη προστατευόμενη ζώνη.

Στο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, παύσεις των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους στον διάρκειας ενός έτους πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας προβλεπόταν να αρχίσουν νωρίς χθες (14.10.2024), Δευτέρα, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά για τον εμβολιασμό τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο κάποιες ώρες πριν από αυτό, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν σκηνές κοντά στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, μέσα στη ζώνη, όπου σύμφωνα με το ίδιο τέσσερις άνθρωποι απανθρακώθηκαν.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA ανακοίνωσε ότι ένα από τα σχολεία της στην πόλη Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που είχε οριστεί ως σημείο εμβολιασμού, επλήγη στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, και ότι η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε έως και 22 ανθρώπους.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Γενεύη ότι χθες εμβολιάστηκαν κατά της πολιομυελίτιδας πάνω από 92.000 παιδιά, ή περίπου τα μισά από αυτά που προβλέπεται να ανοσοποιηθούν στον ιό στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

“Αυτό που καταλάβαμε από τους συναδέλφους μας ήταν ότι ο εμβολιασμός έγινε χωρίς σοβαρό πρόβλημα χθες, και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο”, σημείωσε.

Άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Οργανώσεις αρωγής έφεραν εις πέρας έναν πρώτο γύρο εμβολιασμών τον περασμένο μήνα, αφού ένα μωρό υπέστη μερική παράλυση από τον τύπο 2 του ιού της πολιομυελίτιδας τον Αύγουστο. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα σε 25 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις