Κόσμος

Gazprom σε Πούτιν: Όλα έτοιμα για να αρχίσει η κατασκευή του Turkish Stream

«Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή και των δύο γραμμών του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, έως τα τέλη του 2019», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μίλερ επισήμανε ότι η Gazprom έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια για να ξεκινήσει τις έρευνες στο τμήμα της τουρκικής οικονομικής ζώνης στη Μάυρη Θάλασσα, που εκτείνεται από τα όρια της οικονομικής ζώνης της Βουλγαρίας και φθάνει μέχρι την Τουρκία, σε απόσταση 250 χιλιομέτρων.

«Όλα αυτά μας επιτρέπουν να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατασκευή και των δύο αγωγών θα έχει ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα έως τα τέλη του 2019. Ο ένας αγωγός των 15,75 δισ. κυβικών μέτρων προορίζεται για την τουρκική αγορά. Ο δεύτερος αγωγός, όπως γνωρίζετε, θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αντίστοιχα προβλέπεται η κατασκευή διαμετακομιστικών υποδομών για να μεταφέρεται το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Μίλερ.
Ο ίδιος επισήμανε ότι δεδομένων των προπαρασκευαστικών εργασιών που έχουν γίνει, η Gazprom δημιούργησε στη Ρωσία όλες τις αναγκαίες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου που απαιτούνται για να διοχετεύεται το φυσικό άεριο στο θαλάσσιο τμήμα του αγωγού. «Οι Τούρκοι συνάδελφοι μας, μας επιβεβαιώσαν ότι όλες οι άδειες και τα σχετικά έγγραφα, που είχαν εκδοθεί για τα τμήματα που βρίσκονται στην τουρκική οικνομική ζώνη και αφορούσαν τον αγωγό South Stream, ισχύουν και για τον Turkish Stream», προσέθεσε.

Η Ρωσία και η Τουρκία στις 10 Οκτωβρίου υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται υποθαλάσσια μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η δυναμικότητα της κάθε γραμμής θα είναι 15,75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η μία γραμμή προορίζεται για να προμηθεύει απευθείας την τουρκική αγορά με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη για να προμηθεύει τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Τουρκίας. Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι η κατασκευή και των δύο γραμμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2019.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι η Gazprom θα κατασκευάσει και θα κατέχει το θάλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου. Η πρώτη γραμμή και μάλιστα το χερσαίο τμήμα της, μέσω του οποίου η Τουρκία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο, θα ανήκει στους Τούρκους καταναλωτές. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται φυσικό άεριο με προορισμό την Ευρώπη, θα βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία μεικτής επιχείρησης που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 3