Site icon NewsIT

Γενική απεργία κατά της λιτότητας στην Ιταλία

25.06.2010 | 16:50
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι αερομεταφορές ήταν οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη γενική απεργία που πραγματοποίησε το ισχυρότερο συνδικάτο της Ιταλίας, CGIL, με αφορμή τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Τα δύο άλλα μεγάλα ιταλικά συνδικάτα, το CISL και το UIL, τάσσονται υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου λιτότητας και δεν πήραν μέρος στην απεργία.

Στη Ρώμη και το Μιλάνο, η κυκλοφορία των λεωφορείων και των συρμών του μετρό ήταν σχεδόν φυσιολογική, μολονότι υπήρξε τετράωρη στάση εργασίας σε όλες τις περιοχές σε διαφορετικές ώρες. Η κυκλοφορία στις τρεις γραμμές του μιλανέζικου μετρό ήταν κανονική όπως κάθε μέρα, σύμφωνα με την ATM, την αρχή που διαχειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μιλάνο.

Στο αεροδρόμιο της Ρώμης, Φιουμιτσίνο, μόνον ορισμένες πτήσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν, κυρίως της εταιρείας Brussels προς τις Βρυξέλλες, της Vueling προς τη Σεβίλη και τρεις εσωτερικές πτήσεις, ανακοίνωσε η αεροπορική υπηρεσία πληροφόρησης Telenews.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σχεδόν παντού στη χώρα σε διαμαρτυρία για το σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας που αποφασίστηκε στα τέλη Μαΐου από την κυβέρνηση κυρίως για να καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες ανησυχούσαν λόγω του ιταλικού χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 118% του ΑΕΠ.

Στο Μιλάνο, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του καθεδρικού ναού. Διαδήλωση και στη Νάπολη, όπου πανό που βρισκόταν στην αρχή της αναφερόταν: «Όχι στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ναι στην ενίσχυση της απασχόλησης και στις επενδύσεις στην Καμπανία και το Μετσοτζόρνο».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, το μέσο ποσοστό της ανεργίας ανέβηκε στο 9,1% το πρώτο τρίμηνο του 2010. Πρόκειται για το πιο υψηλό επίπεδο τριμήνου τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε μαζική απεργία προχώρησαν χθες τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια από τα 60. Σύμφωνα με την αστυνομία στη διαδήλωση συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι. 

Κατά το συνδικάτο CGT ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν 130.000. Ούτως ή άλλως πρόκειται για μια από τις πλέον μαζικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Κινητοποιήσεις υπήρξαν και σε άλλες πόλεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

 

Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά καθώς ένας στους δύο δασκάλους συμμετείχε στην απεργία, μία στις σιδηροδρομικές γραμμές με κατεύθυνση το Παρίσι δε λειτούργησε, ενώ εντός της πρωτεύουσας μία στις τέσσερις γραμμές του μετρό δεν κινήθηκε. Το 15% των πτήσεων στο αεροδρόμιο DGAC μεταξύ της 7.00 π.μ. και 12.00 π.μ τοπική αναβλήθηκε, ενώ η απεργία επηρέασε το δημόσιο τομέα και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

Ανάλογες αντιδράσεις αναμένονται και στη Βρετανία, μετά την απόφαση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελευθέρων να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια.


Πρόσφατα ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Ισπανία και Πορτογαλία και -σύμφωνα με τα συνδικάτα- έπεται συνέχεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version