Κόσμος

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ισλαμαμπάντ και Νέο Δελχί ανταλλάσσουν πυρά για εξτρεμισμό

Ένταση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν κατηγόρησε την Ινδία ότι «τρομοκρατεί» τους μουσουλμάνους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ινδικής αντιπροσωπείας.

Στην ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Χαν κατηγόρησε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι επιθυμεί «να εκκαθαρίσει τους μουσουλμάνους από την Ινδία».

«Η χειρότερη και πιο διαδεδομένη μορφή ισλαμοφοβίας κυριαρχεί πλέον στην Ινδία» και επηρεάζει τους περίπου 200 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν εκεί, κατήγγειλε ο Πακιστανός πρωθυπουργός.

Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν είναι το Κασμίρ, μια περιοχή στα Ιμαλάια την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Ινδία – Πακιστάν: Καλλιεργεί τρομοκράτες στον κήπο του

Η οργή σοβεί στο Ινδικό Κασμίρ από το 2019 όταν το Νέο Δελχί ακύρωσε με αμφιλεγόμενο τρόπο το καθεστώς ημι-αυτονομίας της περιοχής, θέτοντάς την υπό την άμεση κυριαρχία του. Οι κάτοικοι της περιοχής, που στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι, καταγγέλλουν ότι έκτοτε έχει ενταθεί η καταστολή.

Ο Χαν έκανε τις δηλώσεις αυτές την ημέρα που ο Μόντι επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κλείνουν τα μάτια μπροστά «στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Ινδία «που μένουν ατιμώρητες».

Μια νεαρή Ινδή διπλωμάτης, πρώτη γραμματέας της ινδικής αποστολής στον ΟΗΕ, έσπευσε να δώσει σκληρή απάντηση στον Χαν. Η Σνίχα Ντάμπεϊ κατηγόρησε το Πακιστάν ότι παρείχε καταφύγιο στον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος φονεύθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις το 2011 στη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Αμποταμπάντ όπου κρυβόταν.

«Είναι μια πυρομανής χώρα που παρουσιάζεται ως πυροσβέστης», κατήγγειλε. «Το Πακιστάν καλλιεργεί τρομοκράτες στον κήπο του και ελπίζει ότι θα βλάψουν μόνο τους γείτονές του», συνέχισε.

Εξάλλου αναφέρθηκε στη βία εναντίον των μειονοτήτων στο Πακιστάν και έκανε λόγο για «την πολιτισμική και θρησκευτική γενοκτονία» που διαπράχθηκε το 1971 όταν το Μπανγκλαντές απέκτησε την ανεξαρτησία του.

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Διαφορές για το Αφγανιστάν

Από την πλευρά του, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Μόντι εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο του Πακιστάν στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Χαρς Βαρντάν Σρίνγκλα, τάχθηκε υπέρ «μιας στενής εξέτασης και εποπτείας του ρόλου του Πακιστάν στο Αφγανιστάν – τον ρόλο του Πακιστάν στο θέμα της τρομοκρατίας», μιλώντας σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του ο Χαν επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενθάρρυνε τη διεθνή κοινότητα να συνομιλήσει μαζί τους. «Πρέπει να ενισχύσουμε και να σταθεροποιήσουμε την τρέχουσα κυβέρνηση για το καλό του λαού του Αφγανιστάν», υπογράμμισε.

Ο Χαν υπεραμύνθηκε επίσης της στάσης της χώρας του, βασικής υποστηρίκτριας του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996 – 2001).

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις πακιστανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ότι εξακολουθούν να στηρίζουν τους Ταλιμπάν και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει για τον λόγο αυτό να αναστείλει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα