Κόσμος

Γερμανία: 18 τραυματίες από τα επεισόδια στο Κέμνιτς

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ακροδεξιών και αντιδιαδηλωτών στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς το Σάββατο (01.09.2018).

Ανάμεσα στα θύματα των επεισοδίων στο Κέμνιτς είναι τρεις αστυνομικοί που τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να αποτρέψουν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης.

Κατά τις αρχές, διαπράχθηκαν τουλάχιστον 37 αδικήματα και κακουργήματα, ανάμεσά τους προκλήσεις σωματικών βλαβών, φθορές περιουσιών και παραβάσεις της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις.

Φωτογραφία Reuters

Συνολικά περίπου 11.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας — 8.000 οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), της αντιμουσουλμανικής οργάνωσης PEGIDA και της ακροδεξιάς οργάνωσης Pro Chemnitz και περίπου 3.000 αντιδιαδηλωτές.

Η αστυνομία ερευνά και τις καταγγελίες για επίθεση εναντίον ομάδας ακτιβιστών της οποίας ηγείτο ο Ζέρεν Μπάρτολ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Ο Μπάρτολ ανέφερε μέσω Twitter ότι οι ακτιβιστές «έπεσαν σε ενέδρα των Ναζί ενώ γύριζαν στο λεωφορείο», προσθέτοντας πως «όλες οι σημαίες του SPD καταστράφηκαν και ορισμένοι (διαδηλωτές) υπέστησαν επιθέσεις».

Φωτογραφία Reuters

Ακροδεξιοί κατέστρεψαν εξάλλου μια αφίσα που είχε αναρτηθεί σε μνημείο του Καρλ Μαρξ στην πόλη (σ.σ. η ονομασία της ήταν Καρλ-Μαρξ-Στατ την εποχή της ανατολικής Γερμανίας) και ανέγραφε το σύνθημα «η Κέμνιτς δεν είναι ούτε φαιή ούτε καφέ».

Το Κέμνιτς τρομάζει

Η Μεσαλέ Τόλου, η γερμανίδα δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής η οποία επέστρεψε στη Γερμανία τον περασμένο μήνα μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό της στη φυλακή στην Τουρκία, όπου της έχει ασκηθεί δίωξη για «τρομοκρατία», δεν έκρυψε ότι την «φοβίζουν» οι κινητοποιήσεις της άκρας δεξιάς που εκτυλίσσονται στην πόλη Κέμνιτς.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, η Τόλου τόνισε πως τη σοκάρουν οι διαδηλώσεις στη ανατολικογερμανική πόλη και μίλησε για «επικίνδυνη στροφή στη δεξιά σε ορισμένες χώρες». Όταν ήταν ακόμη φυλακισμένη, «στην Τουρκία, έλεγα ότι ήθελα να επιστρέψω στην ασφάλεια, στη Γερμανία — και μετά είδα αυτές τις εικόνες στην Κέμνιτς. Με φοβίζουν», τόνισε η Μεσαλέ Τόλου.

«Στη Γερμανία μαθαίνουμε για τις δικτατορίες στο σχολείο», συνέχισε η Τόλου. «Ξέρουμε πως υπήρξε μια εποχή που άνθρωποι διώκονταν συστηματικά, εξορίζονταν, δολοφονούνταν. Φοβάμαι ότι κάτι σαν κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά», συνέχισε.

«Έτσι άρχισαν όλα» και στο παρελθόν. Και τότε, είχε υπάρξει ανοχή, μέχρι που ήταν πια πολύ αργά», πρόσθεσε.

Η Τόλου, η οποία είχε συλληφθεί το 2017, πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή στην Τουρκία. Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο, αλλά της απαγορευόταν η έξοδος από τη χώρα ως τον περασμένο μήνα, όταν ήρθη αυτό το μέτρο σε βάρος της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα