Κόσμος

Γερμανία: 103 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Και νέα μεγάλη κατολίσθηση στην Κολωνία

Σε 103 ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των θυμάτων στην δυτική Γερμανία, από τις φονικές πλημμύρες στην Ρηνανία – Παλατινάτο και στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι αγνοούνται, με τον αριθμό των θυμάτων πιθανότατα να ανέβει κι άλλο.

Πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι αγνοούνται έπειτα από νέα μεγάλη κατολίσθηση, που προκλήθηκε σήμερα το πρωί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, παρασύροντας σπίτια στην κοινότητα του Ερσταντ-Μπλέσεμ, κοντά στην Κολωνία.

«Τα σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά και ορισμένα κατέρρευσαν. Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται», σύμφωνα με tweet των κοινοτικών αρχών της περιοχής της Κολωνίας. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων.

Οι εικόνες από τον τόπο της καταστροφής δείχνουν έναν γιγάντιο κρατήρα όπου έχουν συσσωρευθεί τεράστιες ποσότητες λάσπης, λασπόνερων και συντριμμιών.

«Εκκλήσεις φθάνουν από σπίτια, αλλά πολλές φορές η βοήθεια δεν είναι δυνατή», εξηγούν οι τοπικές αρχές για την περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Κολωνία.

Η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του δικτύου στην ευρύτερη δυτική Γερμανία και οι αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, να μην επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την εκκένωση τροφίμων γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης, ωστόσο ήδη εννέα άτομα από τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά ακόμη αγνοούνται. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αφήνει ελπίδες ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι σώοι, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία» και τόνισε την ανάγκη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί να αντιμετωπιστούν «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», με στήριξη κυρίως των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον επισήμανε ότι «η κακοκαιρία δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει φθάσει και στη Γερμανία», καθώς, όπως είπε, «είδαμε ιστορικά μεγάλες ποσότητες νερού».

Σύμφωνα με την BILD, στην περιοχή της Ρηνανίας – Παλατινάτου και του Ζάαρλαντ, υπάρχει σήμερα πιθανότητα για νέες βροχοπτώσεις. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) εξέδωσε σήμερα το πρωί έκτακτη προειδοποίηση για τοπικές έντονες καταιγίδες σε όλη την περιοχή

Από την πλευρά του ο ‘Αρμιν, Λάσετ, Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών – καύσωνα και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις – με την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Λάσετ έχει δεχθεί κατ’ επανάληψη κριτική για τη στήριξη που προσφέρει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του και για την ταυτόχρονη παρακώλυση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης Στέφαν Ράμστορφ δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μπορούμε όμως να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου”, διευκρίνισε.

Ο ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος παρενέβη χθες το βράδυ σε ζωντανή εκπομπή του ZDF από το Στόλμπεργκ στο ‘Ααχεν, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο σύντομα κατεστραμμένοι δρόμοι, γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις. Τις προσπάθειες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές συνδράμουν αμερικανοί εθελοντές από την γειτονική αεροπορική βάση του Σπανγκντάλεμ, με τη διανομή εκατοντάδων σάκων με άμμο στους κατοίκους της περιοχής.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα