Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Δρέσδη της Γερμανίας, καθώς αντιεμβολιαστές απειλούσαν μέσω εφαρμογής ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων των πρωθυπουργό της Σαξονίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η επιχείρηση αυτή, που διεξήχθη σε πολλά σημεία στη Δρέσδη της Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε αφού δημοσιογράφοι του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF διείσδυσαν σε ομάδα του Telegram στο οποίο αντιεμβολιαστές είχαν αναρτήσει απειλές για τη ζωή του Μίχαελ Κρέτσμερ, πρωθυπουργού της Σαξονίας.
«Τα σχόλια κάποιων μελών της ομάδας άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους πραγματικά όπλα και βαλλίστρες», επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίσει αν έχουν γίνει συλλήψεις.
Η γερμανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα μία ημέρα μετά τη μετάδοση στις 7 Δεκεμβρίου εκπομπής, η οποία αποκάλυψε το περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτής της ομάδας στο Telegram, που έχει περίπου 100 μέλη «τα οποία συνδέει η αντίθεσή τους στα εμβόλια κατά της covid-19, στο κράτος και την τρέχουσα υγειονομική πολιτική», σύμφωνα με την εισαγγελία.
Αντίσταση ακόμα και με όπλα
Με ηχητικά μηνύματα μέλη της ομάδας αυτής ζητούσαν να αντιταχθούν, «αν είναι απαραίτητο και με όπλα», στα υφιστάμενα μέτρα, έχοντας στόχο κυρίως πολιτικούς και τον Κρέτσμερ συγκεκριμένα.
Η γερμανική δικαιοσύνη εκτίμησε ότι «προετοιμάζεται ένα σοβαρό, βίαιο έγκλημα εναντίον του κράτους», εξήγησε στο Twitter η αστυνομία της Σαξονίας.
Από την αρχή της πανδημίας έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία ένα ισχυρό κίνημα που αντιτίθεται στους υγειονομικούς περιορισμούς.
Αυτό έχει μεγάλη παρουσία στη Σαξονία, στην ανατολική Γερμανία, ένα από τα κρατίδια που πλήττεται ιδιαίτερα από το τρέχον κύμα της επιδημίας covid-19 και όπου παρατηρείται χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.
Στις αρχές Δεκεμβρίου αντιεμβολιαστές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι του υπουργού Υγείας της Σαξονίας με πυρσούς και σφυρίχτρες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των πολιτικών.
Λόγω του σφοδρού τέταρτου κύματος της επιδημίας covid-19, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς που αφορούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι πλέον δεν έχουν πρόσβαση στους περισσότερους δημόσιους χώρους, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα.
Στη Γερμανία εκτιμάται ότι 15.000 με 20.000 αντιεμβολιαστές είναι έτοιμοι να καταφύγουν στη βία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild χθες Τρίτη το στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σεμπάστιαν Φίντλερ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας.