Νέες διευκρινίσεις για τη συμφωνία ανάμεσα στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ισπανία για τις επαναπροωθήσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Η συμφωνία επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ανάμεσα σε Άνγκελα Μέρκελ, Αλέξη Τσίπρα και Πέδρο Σάντσεθ.
Όπως τόνισε τη Δευτέρα (02.07.2018) ο Στέφεν Ζάιμπερτ, η συμφωνία προβλέπει την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί στο σύστημα Εurodac στην Ελλάδα και στην Ισπανία και αναγνωρίζονται στα γερμανικά σύνορα και παράλληλα την επεξεργασία περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης που εκκρεμούν.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ωστόσο ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστούν.
Click4more: Μέρκελ: Επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα μόνο σε συνεννόηση με την Αθήνα
«Κατά κανόνα, η χώρα που επαναπροωθεί, χρηματοδοτεί και αυτή την επαναπροώθηση. Η ουσία της πολιτικής συμφωνίας που έγινε με την Ελλάδα και την Ισπανία είναι ακριβώς αυτό, από τη μία πλευρά η συγκατάθεση της Ελλάδας και της Ισπανίας να πάρουν πίσω αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν καταγραφεί στην χώρα τους στο Εurodac και οι οποίοι αναγνωρίζονται εδώ στα σημεία συνοριακού ελέγχου στα γερμανοαυστριακά σύνορα.
Και από την άλλη πλευρά, η συγκατάθεση της Γερμανίας να επεξεργαστεί σταδιακά τις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης σε αυτές τις δύο χώρες. Δηλαδή αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες ούτως ή άλλως εκκρεμούν», επεσήμανε ο Ζάιμπερτ.
Επιμένει… αντιμεταναστευτικά ο Κουρτς
Κατά της δυνατότητας των προσφύγων να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στα κέντρα υποδοχής, η δημιουργία των οποίων συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τάσσεται ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Από την 1η Ιουλίου η Αυστρία ανέλαβε, για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, την προεδρία της Ε.Ε.
Όπως ο ίδιος ανέφερε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, προτιμότερο θα ήταν οι άνθρωποι να παραλαμβάνονται στις περιοχές κρίσης παρά να δίνεται πρώτα ένα κίνητρο να ξεκινήσουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.
Επίσης, το ερώτημα που τίθεται, κατά την άποψή του, είναι εάν “και τα 60 εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται παγκοσμίως σε φυγή, έχουν πραγματικά αυτόματα το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να την υποβάλουν κάπου αλλού”.
«Έχω… δικαίωμα να εμπλέκομαι στα εσωτερικά της Γερμανίας»
Ο Αυστριακός καγκελάριος απορρίπτοντας την κριτική που του ασκείται για ανάμιξή του στην ενδογερμανική διένεξη στο θέμα του ασύλου παίρνοντας το μέρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, επισήμανε πως είναι “νόμιμο” ως αρχηγός κόμματος (σ.σ. του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος) να διατηρεί επαφές με αδελφά κόμματα.
Κατά την άποψή του, η ενδογερμανική συζήτηση δεν αφορά τόσο πολύ τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, όσο πολύ περισσότερο “τις δήθεν διμερείς συμφωνίες, που έκλεισε η Γερμανία”, κάποιες από τις οποίες δεν θα οδηγήσουν οπωσδήποτε στο να υπάρχουν λιγότεροι μετανάστες.
Αναφορικά με τον “γεφυροποιό ρόλο” της Αυστρίας στην διάρκεια της προεδρίας στην ΕΕ, που ο ίδιος συνεχώς διακηρύττει, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνισε πως πιστεύει ότι πολλοί έχουν έναν εσφαλμένο ορισμό της λέξης “γεφυροποιός” και πως “κάποιοι πιστεύουν ότι γεφυροποιός μπορεί να είναι κανείς ΄όταν συζητά μόνον με εκείνους που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως “οι καλοί”, ενώ η δική του προσέγγιση παραμένει πάντα η ίδια, δηλαδή να συζητά με όλους.
Ο Αυστριακός καγκελάριος εμφανίστηκε στη συνέντευξή του ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, τονίζοντας πως κατ΄ αρχάς υπήρξε αλλαγή τρόπου σκέψης, ότι πέρασαν τα χρόνια του εξωραϊσμού της κατάστασης και των συνθημάτων για επίδειξη αντοχής.
Ο νέος τρόπος σκέψης διαπιστώνει, όπως σημείωσε, ότι απαιτείται μία άλλη λύση από εκείνη της κατανομής προσφύγων, ενίσχυση της Frontex και σκληρότερη στάση απέναντι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που δεν τηρούν τους νόμους.
Ήδη την περασμένη Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε αποσαφηνίσει πως η χώρα του δεν θέλει να συμμετάσχει στην κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πως η Αυστρία έχει υποδεχθεί δυσανάλογα πολλούς ανθρώπους, “σαφώς πολύ περισσότερους από άλλες χώρες”, και πως τώρα τίθεται θέμα μείωσης της εισροής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ