Κόσμος

Γερμανία: Δεν καλέσαμε την Ελλάδα γιατί δεν παίζει ρόλο στην εκεχειρία στη Λιβύη

Αμετάπειστη η Γερμανία για την παρουσία της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Δεν ήταν ποτέ θέμα η συμμετοχή της Ελλάδας υποστηρίζει το Βερολίνο. Θέμα της διάσκεψης δεν είναι οι συμφωνίες με την Τουρκία αλλά η εκεχειρία δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ! «Η Ελλάδα δεν έχει επιρροή στην εκεχειρία στη Λιβύη» είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, που… κατανοεί τις ανησυχίες της Αθήνας! Διέψευσε το δημοσίευμα της Bild για πίεση Ερντογάν στη Μέρκελ να μην κληθεί η Ελλάδα στο διάσκεψη. Γιατί κλήθηκε το Κονγκό.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο; Ποια συμφωνία; Εμείς εδώ θα συζητήσουμε για την εκεχειρία στη Λιβύη… Θα μπορούσε να είναι σε ελεύθερη απόδοση και λίγες λέξεις τα όσα, εξοργιστικά έως και απαξιωτικά για την Ελλάδα, είπε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ σήμερα, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκφράστηκε και πάλι η δυσαρέσκεια της Αθήνας για την απουσία της από τη διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο.

Click4more Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη Χάφταρ – «Άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης – Δεσμεύομαι να οριοθετήσω τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα»

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη (για τα θαλάσσια σύνορα που «σβήνουν» από τους χάρτες ελληνικά νησιά), αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ ο στόχος της διάσκεψης είναι η βιώσιμη εκεχειρία στη Λιβύη και η Ελλάδα δεν έχει επιρροή (!) στο θέμα της εκεχειρίας, αλλά η Γερμανία δείχνει… κατανόηση στις ανησυχίες της. Και αυτό ειπώθηκε ενώ στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, που συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω – οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στην λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτή την Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, που δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας, είπε, κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση.

Click4more Την δυσαρέσκειά του εξέφρασε στη Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Σφύριζε αδιάφορα η Γερμανίδα Καγκελάριος

«Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή (απόψεων) με την ελληνική κυβέρνηση», συνέχισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διευκρίνισε επιπλέον ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ο σχολιασμός της επίσκεψης του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα.

«Δεν πίεσε ο Ερντογάν τη Μέρκελ»

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε το δημοσίευμα της Bild η οποία διερωτάται αν ο Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην Διάσκεψη και αν τελικά ήταν εκείνος που υπαγόρευσε την λίστα συμμετεχόντων. «Όχι», απάντησε κατηγορηματικά ο Ζάιμπερτ και εξήγησε ότι «η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα έθνη σε στενή συνεννόηση, βάσει των εντυπώσεων οι οποίες αποκτήθηκαν από τις πολυάριθμες συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου».

Click4more Δένδιας: Ζητήσαμε από τον Χάφταρ να επιδιώξει στο Βερολίνο την ακύρωση των παράνομων μνημονίων – Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε δυνάμεις στη Λιβύη

Κληθείς μάλιστα να εξηγήσει με ποιο κριτήριο προσεκλήθη η Δημοκρατία του Κονγκό, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, είναι επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής για την Λιβύη στην Αφρικανική Ένωση.

Τι θα πει η Μέρκελ

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καγκελάριος θα εκφράσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης τη θέση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη «συμφωνία» της Τουρκίας με την Λιβύη, όπως της ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε: «Σας είπα για το αντικείμενο της Διάσκεψης ό,τι μπορούσα σήμερα να σας πω. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνω είναι να προκαταλάβω τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο τραπέζι ή κατά τις διμερείς συναντήσεις που μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Διάσκεψης».

Click4more Όλοι εκτός από την Ελλάδα! Και ο Πούτιν στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Αναφερόμενος στους στόχους της συνάντησης της Κυριακής, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του για την Λιβύη, «με την Διάσκεψη την οποία αυτή την Κυριακή διοργανώνουμε με μια σειρά από διεθνείς παράγοντες και χώρες με επιρροή σε αυτή την χώρα».

Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται, έπειτα από προετοιμασία εβδομάδων, μηνών, συνέχισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει, διότι η κατάσταση στην Λιβύη είναι αυτή που είναι. Διότι η κρατική οντότητα είναι τόσο αδύναμη, διότι υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η διένεξη στην Λιβύη να επεκταθεί σε “πόλεμο δι’ αντιπροσώπων”. Θέλουμε να συνεισφέρουμε στο να το εμποδίσουμε και ένα είναι σαφές: ότι τα προβλήματα της Λιβύης δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα και μία Διάσκεψη, αλλά στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα είναι η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ (…) Αυτή η Διάσκεψη σίγουρα δεν μπορεί να δώσει μια λύση, αλλά μπορεί πιθανώς να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα