Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύσει την προεκλογική εκστρατεία Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία, δήλωσε ο προσωπάρχης της Άγγελα Μέρκελ, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό θα είναι "η έσχατη λύση".
Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
“Θα εξετάσουμε προσεκτικά τι είναι υπεύθυνο να κάνουμε και τι όχι. Μια απαγόρευση εισόδου (στη Γερμανία) θα ήταν η έσχατη λύση. Αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να το κάνουμε”, είπε ο Πέτερ Αλτμάιερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke Mediengruppe.
Ο Ερντογάν προκάλεσε την οργή της γερμανικής κυβέρνησης όταν χαρακτήρισε “φασιστική” την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων με τη συμμετοχή Τούρκων υπουργών στη Γερμανία. Ωστόσο ο Στέφαν Μάιερ, ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι DLF: “Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε αν οι Τούρκοι πολιτικοί πραγματοποιούν εκστρατεία επί του γερμανικού εδάφους για μια μεταρρύθμιση που αποδυναμώνει το κοινοβούλιο, καταργεί το αξίωμα του πρωθυπουργού και δίνει στον πρόεδρο υπερεξουσίες. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας”.
Την Τρίτη, το κρατίδιο του Σάαρλαντ απαγόρευσε όλες αυτές τις συγκεντρώσεις, επικαλούμενο το δικαίωμά του να απαγορεύει δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη των Γερμανών και των αλλοδαπών κατοίκων.
Ο Αλτμάιερ εξήγησε ότι το διεθνές δίκαιο επιτρέπει στις χώρες να απαγορεύουν την είσοδο ξένων κυβερνητικών αξιωματούχων αν και κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ σπάνια. “Δεν έχει συμβεί ποτέ στη Γερμανία, εξ όσων γνωρίζω” είπε. “Όμως το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές που της παρέχει το διεθνές δίκαιο στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον”, τόνισε.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιτρέψει στους 1,4 εκατομμύριο Τούρκους ψηφοφόρους που ζουν στη Γερμανία να ψηφίσουν σε 13 διαφορετικά σημεία από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου, σύμφωνα με τον Σεβίμ Νταγκντελέν, έναν βουλευτή της Αριστεράς. Ο Νταγκντελέν και ο Σοσιαλδημοκράτης Τσάνσελ Κιζίλτεπε εξέφρασαν ωστόσο ερωτηματικά για το σχέδιο των αρχών να παραχωρήσουν τον έλεγχο της ψηφοφορίας σε ιμάμηδες του ισλαμικού ιδρύματος Ditib το οποίο είναι υπό έρευνα γιατί κατηγορείται ότι διέπραττε κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας.
“Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τουλάχιστον στο γερμανικό έδαφος θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και ότι δεν θα παραποιηθούν από ιμάμηδες που εργάζονται σαφώς για την τουρκική κυβέρνηση”, είπε ο Νταγκντελέν στο πρακτορείο Reuters.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ